Turizmde toparlanma 2 seneyi bulacak
Turizm sektörü temsilcilerine göre pandemi öncesi sektör performansının ancak yarısına işaret eden bu sayıların yeniden normale dönmesinin 2 yıl daha devam edeceği ifade ediliyor.
Koronavirüs salgını nedeniyle küresel krizin yaşandığı turizm sektöründe 2019 yılında 45.06 milyon olmuş, bununla beraber turizm gelirleri 34,55 milyar dolar olarak gerçekleşmişti. Bu rakam 2020’inin ilk 11 ayında yüzde 72 düşüşle 12 milyon oldu. Sektör temsilcilerine göre, pandemi öncesi sektör performansının ancak yarısına işaret eden bu sayıların yeniden normale dönmesi ise 2022 ve 2023 yıllarını bulacak.
Ancak ‘Güvenli Turizm’ uygulaması ile yabancı turistin ilgisini yeniden çeken Türkiye 2021 sezonunda yıl sonuna kadar milyonlarca turisti ağırlamaya hazırlanıyor. Öte yandan Rusya’nın Türkiye’ye ilişkin seyahat kısıtlamalarını kaldırdığını açıklanmasıyla da turizmde hareketlilik başladı.
Turizm sektöründeki son gelişmelere ilişkin açıklamada bulunan Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Yönetim Kurulu Başkanı Firuz Bağlıkaya, bu yıl sonunda Rusya’dan gelen toplam ziyaretçi sayısının 4-4,5 milyon, Almanya’dan gelecek toplam ziyaretçi sayısının 2,5 ila 3 milyon bandında gerçekleşmesini beklediklerini söyledi.
Herhangi bir sorun olmazsa Rusya pazarından talebin yaz aylarında yüksek seyredeceğini ve bunun sonbahara da uzayabileceğini ifade eden Firuz Bağlıkaya, Rus turist sayısının 2019’da 7 milyonu aştığını bildirdi.
“2019 RAKAMLARINI YAKALAMAK MÜMKÜN DEĞİL”
2019 verilerini yakalamanın mümkün olmayacağını söyleyen Bağlıkaya, “Yılın ikinci yarısında İstanbul’a gelen ziyaretçi sayısının da 2019 yılındaki verilerin gerisinde kalacağını öngörmekteyiz. Bu çerçevede yılın kalan döneminde uçuşların herhangi bir kesintiye uğramadan devam etmesi durumunda 2021 yılı sonunda Rusya’dan gelen toplam ziyaretçi sayısının 4-4,5 milyon bandında gerçekleşmesini öngörüyoruz. Rusya’dan uçuşların başladığı 22 Haziran 2021 tarihinde Antalya Havalimanı’na gelen toplam uçak sayısı 144 iken bu uçakların 40’tan fazlası Rusya’dan gelmiştir” açıklamasında bulundu.
ALMANYA İVME KAZANDI
Türkiye’nin Almanya’nın seyahat sınırlamasını kaldıracağı ülkeler için belirlediği kriterleri karşıladığını söyleyen Bağlıkaya, bu çerçevede 1 Temmuz’dan itibaren Almanya’dan Türkiye’ye seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasını beklediklerini kaydetti.
Almanya’dan Türkiye’ye 2019 yılında 5 milyon ziyaretçi geldiğini hatırlatan Bağlıkaya, 1 Ocak-30 Haziran 2019’da Almanya’dan Türkiye’ye gelen ziyaretçi 1,8 milyon iken, yılın ikinci yarısında 3,2 milyon Alman ziyaretçinin ağırlandığını söyledi.
“Almanya’daki meslektaşlarımızla yaptığımız görüşmelerde Türkiye’ye yönelik satışlarda ciddi bir ivme yakalandığı yönünde bilgiler almış durumdayız” diyen Bağlıkaya, “Dolayısıyla temmuz başından itibaren çok sayıda Alman misafiri ülkemizde ağırlayacağımızı ifade edebiliriz. Salgın kaynaklı herhangi bir kısıtlama gelmezse yıl sonuna kadar Almanya’dan gelecek toplam ziyaretçi sayımızın 2,5 ila 3 milyon bandında gerçekleşmesini bekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
FRANSIZLAR ROTAYI TÜRKİYE’YE ÇEVİRDİ
Bağlıkaya, 2019 yılında 876 bin Fransız’ın Türkiye’ye geldiğini belirterek, 2021 yılının ilk yarısında Fransa’dan Türkiye’ye yönelik seyahatlerinin önü kapalı iken Fransa’nın Türkiye’yi kırmızı ülkeler listesinden çıkarma kararının turizm amaçlı seyahatlerin önünü açtığını dile getirdi.
Söz konusu kararla birlikte Türkiye’den dönenler için zorunlu karantina uygulanmayacak olması nedeniyle birçok tur operatörünün, Türkiye’ye yönelik charter seferleri başlatmaya hazırlandığını vurgulayan Bağlıkaya, “Dolayısıyla Fransa pazarında 2020 yılına göre bir artış beklentisine sahibiz. Bu çerçevede Fransa’dan 400 bin ila 500 bin bandında ziyaretçi gelmesini öngörüyoruz.” dedi.
İSVİÇRE TÜRKİYE’Yİ RİSKLİ ÜLKELERDEN ÇIKARDI
Firuz Bağlıkaya, İsviçre’nin haziran ayı başında Türkiye’yi riskli ülke kategorisinden çıkardığını belirterek, İsviçre’de faaliyet gösteren tur operatörlerinden aldıkları bilgilere göre Türkiye’nin riskli ülke kategorisinden çıkarılmasının ardından Türkiye’ye yönelik rezervasyonlarda da artış yaşandığını bildirdi.
Bu beklentiler çerçevesinde 2021 yılı sonunda toplam 150-200 bin bandında İsviçreli misafirin Türkiye’de konuk edilmesini öngördüklerini anlatan Bağlıkaya, 2019 yılının ilk yarısında İsviçre’den Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı 110 bin, yılın ikinci yarısında gelen İsviçreli sayısı ise 200 bin kişi olduğunu hatırlattı.