Tgrt Haber

Uygun fiyatlı ikinci el araç devri başladı, 300 bin liraya bile otomobil var

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
22 Kasım 2023 14:53 - Güncelleme : 22 Kasım 2023 16:10
Uygun fiyatlı ikinci el araç devri başladı, 300 bin liraya bile otomobil var

Ticaret Bakanlığı’nın otomobil satışlarına yönelik düzenlemeleri piyasa fiyatlanmalarında dengeyi sağladı. Yatırımcı kredi faizlerindeki artış ve mevduat faizlerinin karlılık oranlarının artmasıyla konut ve araç alımlarını azalttı. Böylelikle ikinci el otomobillerde fiyatlar aşağı düşerken ilanlarda 300-500 bin TL arasında araçlar da görülüyor.

Ticaret Bakanlığı tarafından atılan otomobil piyasalarında yapılan sahteciliklerle mücadele adımları fiyatların aşağı düşmesinde etkili oldu. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın para politikaları kapsamında kredilerin artması da alıcıları otomobilden vazgeçirdi. Türk Lirası mevduat faizlerinin yüzde 46’ya kadar dayanması yatırımcıları tasarrufa yönlendirdi. 2023 yılının ilk aylarında sıfır fiyatları geride bırakan ikinci el otomobillerde fiyatlar düştü.

FAHİŞ FİYATA GEÇİT YOK

Ticaret Bakanlığı’nın "6 ay 6 bin kilometre" kısıtlamasına ilişkin düzenlemenin uygulama süresi 1 Ocak 2024'e kadar uzatıldı. İkinci el motorlu kara taşıtlarının üretici veya distribütör tarafından tavsiye edilen güncel satış fiyatının üzerinde bir fiyattan ilan yoluyla pazarlanmasına da Ocak 2024'e kadar kısıtlama getirildi. Böylelikle internette satılan ikinci el araç fiyatları, sıfır araç fiyatını geçemeyecek şekilde düzenlendi. İlan yoluyla piyasada spekülasyon yapanlara ciddi cezalar verildi. 

TAŞIT KREDİLERİNDE FAİZ YÜZDE 3’E ÇIKTI

Kredi faizlerindeki artış da otomobil fiyatlarının gerilemesinde etkili oldu. Ekonomi yönetiminin enflasyonu dizginlemek için iç tüketimi düşürücü adımlarla alımlar geriledi. Taşıt için çekilen kredilerde faiz oranları yüzde 3’e kadar çıktı. 

Uygun fiyatlı ikinci el araç devri başladı, 300 bin liraya bile otomobil var

ARAÇ SIKINTISI SONA ERDİ

Aylarca araba beklenme devri de sona erdi. Şu an sıfır araç satın almak isteyen kişi istediği modele hemen sahip olabiliyor. Otomobil bayisi sahipleri araç sıkıntısı nedeniyle satışını yapamadıkları araçları şimdilerde daha uygun fiyatlara satıyor.

ELEKTRİKLİ ARACA ÖTV DÜZENLEMESİ

Öte yandan elektrikli araçlara yönelik vergi düzenlemesi de fiyatların düşmesinde etkili olacak gibi görünüyor. Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, Yüzde 10’luk dilime giren modellere uygulanan matrah eşiği 1 milyon 250 bin liradan 1 milyon 450 bin liraya çıkarıldı. Yüzde 40’lık dilimde yer alan ve yüzde 10’luk ÖTV dilimine gerileyecek modellerde 500 bin TL’ye kadar düşüş bekleniyor.

UYGUN FİYATLI İKİNCİ EL DEVRİ BAŞLADI

Gelişmelerin ardından otomobil satan bazı ilan sitelerinde ikinci el araçların 300 bin-500 bin TL arasında satışa çıktığı görülüyor. Ucuz otomobiller piyasada çok daha kolay el değiştirebiliyor. Araç piyasasında çok farklı modellerde ikinci el araç bulunabiliyor. Uzmanlar, ilan sitelerinden araç satın alırken uyanık olunmasını gerektiğini ifade ediyor.

 

Kaynak: TGRT Haber
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Konya22 Kasım 2023 15:12

İkinci el otomobil 50 bin daha düşmelidir.. fiyatı çok yüksek diyolar.

Sonraki Haber Yükleniyor...