Uzmanlardan üniversite tercihinde özel koşul ve sıralama uyarısı
Üniversite adaylarının merakla beklediği YKS sonuçlarının açıklanmasıyla başlayan tercih maratonu devam ediyor. Uzmanlara göre her yıl binlerce öğrenci istemediği bir bölüme gitmekten dolayı mutsuz ya da yeniden sınava girmek zorunda kalıyor. Bu gurubu daha çok kararsız ya da hedeflediği puanı alamayan öğrenciler oluşturuyor. İşte doğru üniversite tercihi yapmanın püf noktaları…
Üniversite adayları, Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2021-YKS) kapsamında 20 Ağustos'a kadar üniversite tercihi yapabilecek. Eğitim uzmanları üniversite adaylarının, okumak istedikleri bölüme ve sunduğu imkanlara göre üniversite seçmelerini, tercih yaparken de puanı değil sıralamayı dikkate almalarını önerdi.
Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Engin Deniz, bireyin öğrenim göreceği bölüm ve üniversitenin, kariyer gelişiminin yanı sıra sosyal gelişiminde, kimlik gelişiminde ve kendi potansiyelini ortaya koyma olanaklarına ulaşmasında önemli bir role sahip olduğunu anlattı. Bu nedenle öğrencilere ilgi, yetenek ve ihtiyaçları doğrultusunda uygun bölümlere ve üniversitelere yönelmeleri önerisinde bulunan Deniz, şöyle konuştu: "Her üniversitenin güçlü olduğu yönler farklılık göstermektedir ve adaylar istedikleri programlar konusunda daha yetkin ve güçlü olan, akademik çalışmalar ortaya koyan üniversitelere öncelik verebilirler. Üniversitelerin sundukları kültürel, sportif, sosyal olanaklar, öğrenci kulüpleri, ulaşım ve barınma olanakları da dikkat edilmesi gereken diğer noktalardır. Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan birisi ise bölümlerin gerektirdiği ve ÖSYM'nin de kılavuzunda yayınladığı özel koşullardır. Öğrenciler tercih ettikleri bölümün istediği bu özel koşulları sağladıklarından emin olmaları gerekmektedir. Aksi durumda bu bölümü kazansalar bile kayıtlarda sorunlarla karşılaşabilirler."
VAKIF ÜNİVERSİTELERİNİ TERCİH EDECEKLERİN DİKKATİNE
Vakıf üniversitelerini tercih edecek öğrencilerin ve ailelerinin bursların kesilmesi ve ödeme koşulları konusunu da göz önünde bulundurmalarının faydalı olacağını dile getiren Deniz, tercih döneminde uzmanlardan ve MEB'in okullardaki tercih danışmanlığı komisyonlarından destek alınmasının ve üniversitelerdeki tanıtım günlerinin ziyaret edilmesinin karar verme sürecinde yararlı olabileceğini belirtti.
BAŞARI SIRASINI GÖZ ÖNÜNDE BULUNDURUN
Prof. Dr. Deniz, aday öğrencilere şu önerilerde bulundu: "Tercihleri yaparken adayın yerleşmek istediği bölümün kontenjanlarındaki artış ve azalışlar, adayın sıralaması ve aldığı puan gibi birçok faktör göz önünde bulundurulmalıdır. Bir programa yerleşme olasılığını daha doğru tahmin etmek için başarı sıralaması puana göre daha isabetli tahminlerde bulunulmasını sağlayabilir. Bu nedenle adayların başarı sıralarını daha çok göz önünde bulundurmaları yararlarına olacaktır."
ÜNİVERSİTE NİTELİKLİ OLMALI
Öğrencilerin hem üniversite hem de bölüm seçmesi gerektiğini vurgulayan Deniz, "Öğrencinin ilgi ve yeteneklerine uygun doğru bölümü seçmesi elbette ki çok önemlidir. Ancak nitelikli bir eğitim sunan, öğrencinin sosyal, kişisel ve duygusal gelişimine imkan veren, bireyin kendini geliştirmesine olanaklar sunan bir üniversitede öğrenim görmek de önemlidir. Bu nedenle önce bireyin kendisi için en uygun bölümü seçmesi bundan sonra bu alanda en iyi eğitim olanaklarını sunan, sosyal ve kültürel açıdan en geniş imkanları sunan üniversiteleri tercih etmelidirler." diye konuştu. Deniz, tercih yaparken üniversitelerin uluslararası konumu, bölümlerin öğretim üyesi sayısı, proje olanakları gibi faktörlerin de dikkate alınması gerektiğinin altını çizdi.
ÇOCUĞUN HAYALİNE ÖNCELİK VERİN
Prof. Dr. Deniz, tercih döneminin hem öğrenciler hem de aileleri için stresli bir süreç olduğunu, bu nedenle ailelerin bu durumun farkında olmaları ve daha anlayışlı bir tutum sergilemeleri gerektiğini belirtti. Ailelerin tercih sürecinde öğrenciye destek olmalarının önemine işaret eden Deniz, şunları kaydetti: "Yardım etmekte yetersiz kaldıkları durumlarda uzman desteği almaktan çekinmemelidirler. Aileler, öğrencilerin seçimlerine saygıyla yaklaşmalılar ve öğrencinin tercihleri ile ilgili endişeleri varsa bunu öğrenci ile baskıcı ve eleştirel olmayan bir dille paylaşmalılar ve bu endişelerin giderilmesi için öğrenci ile birlikte araştırma yapmalılar. Aileler kendi hayallerini değil çocuğun hayallerini gerçekleştirmesine fırsat vermelidir” dedi.
İstanbul Medeniyet Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selami Aydın da tercih döneminin adaylar için kritik bir önem taşıdığını, yapılan bu tercihin ilerideki hayatı doğrudan etkileyeceği dikkate alınarak ilgi duyulan alanlar, bilişsel düzey ve gelecekten beklentileri düşünülerek tercih yapılması gerektiğini söyledi.
SIRALAMAYI İKİYE AYIRIN
Birçok üniversite öğrencisinin sonraki dönemlerde yaptıkları tercihlerden mutlu olmadıklarını aktaran Aydın, tercihlerde dikkat edilmesi gereken noktaları şöyle sıraladı: "Teknik açıdan, tercih ve sıralamaları yaparken puanın değil yüzdelik dilimin dikkate alınması, gerçekçi bir sonuca ulaşılması açısından oldukça önemli. Tercih listesi oluşturulurken başarı sırasının 10-15 bin üstündeki bölümlerden başlanabilir. Bu anlamda, hem kılavuzun dikkatlice incelenmeli hem de ilgi, yetenek, başarı durumu ve mesleğin gelecekteki konumu dikkate alınarak sağlıklı bir sıralama yapılmalı” dedi. Mesleklerle ilgili araştırmalar yapılması gerektiğine değinen Aydın, “Öğrencilik hayatının da uzun bir süreyi içerdiği dikkate alınarak eğitimin ve akademik kadroların niteliği ve sosyal, psikolojik ve mesleki gelişime verilen katkı, mezuniyet sonrası için üniversitenin vereceği destek de ayrıca düşünülmelidir" diye konuştu. Tercihlerin panik ve acele ile değil sağduyu ile yapılması için zamana yayılmasının doğru bir strateji olacağına işaret eden Aydın, dikkatli ve ayrıntılı bir araştırmadan sonra ham listelerin oluşturulması, ardından adayın yüzdelik dilimi ve ilgileri öncelenerek makul bir sıralama yapılması gerektiğini ifade etti.
İYİ MESLEK YOKTUR MESLEĞİNDE İYİ OLMAK VARDIR
Aydın, Bilişim teknolojilerinden enerji sektörüne, otomotivden sağlık alanına, hukuktan eğitime kadar birçok alanda, küresel ve ulusal ölçekte gelecek vadeden mesleklerin bulunduğunu söyledi. Gençlerin bu alanlara yönelmesinin de beklenen bir durum olduğunu kaydeden Aydın, “Belirli bir mesleğin öncelenmesi kadar, adayın ne istediği, hangi mesleğin bilişsel düzeyine, ilgilerine ve meraklarına da hitap ettiği daha önemli görünmektedir. Nihayetinde 'iyi meslek' yoktur, 'bir meslekte iyi olmak' vardır. Hayatın büyük bir bölümünün geçirileceği süre dikkate alındığında, bugün alınan kararın ve tercihin ne ölçüde önemli olduğu açıktır. Kusursuz düzeyde eğitim almak ve parlak mesleklere yönelmek elbette adaylar için olmazsa olmazdır. Diğer yandan mutlu ve doyumlu bir hayat yaşamak için adayın kendi potansiyeline ve ilgilerine uygun bir meslek seçimi, hayat boyu sürecek bir mutluluğun da temel değişkenlerinden biridir" dedi.
EBEVEYNLERE ÖNERİLER
Aydın, anne babaların üzerine düşen temel sorumluluğun, öncelikle çocuklarının kapasitelerine, meraklarına ve ilgilerine yönelik bir farkındalık geliştirmek olduğunu söyledi. Ebeveynlere, "çocuğunun düşünce ve görüşlerine özel bir önem vermeleri ve yönetmekten ziyade sağlıklı bir yönlendirmeyi tercih etmeleri" önerisinde bulundu.