Asgari ücret gündemi: Başka neye odaklanamıyoruz?

GİRİŞ:
2024-11-27
saat ikonu 18:02
|
GÜNCELLEME:
2024-11-27
saat ikonu 18:02

Vergi diliminde düzenleme beklentisi sesleri bu aralar daha fazla çıkıyor. Gelir vergisi dilimleri, her yıl belirli bir oranla güncellenirken 2025 yılı için de bu uygulama devam edecek.

Burada asıl sorun asgari ücrete yakın maaş alan çalışanların vergi dilimlerine girmesi ve maaşlarının düşmesi. Hükümet, vergi dilimlerinde adaleti sağlamak amacıyla bir düzenleme için kolları sıvayabilir. Ancak ortada henüz net bir şey yok. Burada bir iyileştirme hayata geçerse, çalışanların yıl içinde ikinci vergi dilimine girmeleri ve maaşlarının düşmesi engellenecek. Bu kapsamda şu anda yüzde 15 olan vergi oranı aşağıya çekilebilir.

Memur- SEN Başkanı vergi dilimini yüzde 15'de sabitleyin diyor.

Yüzde 15'te şöyle sabitlenebilir;

Yoksulluk sınırına kadar yüzde 15'te sabitlersiniz ya da onun üstündeki dilimi, tabii ki çok yüksek ücret alanlar var. Onlar için yüzde 15'i sabitlemek asıl olarak onlara yarayacak bir şey olur. Bu çok doğru değil ama yoksulluk sınırında sabitleyebilirsiniz.

Vergi şöyle hesaplanıyor;

Toplam ücretiniz üzerinden vergi hesaplanıyor. Asgari ücrete isabet eden kısmı düşülüyor. Büyük hata burada. Yani sadece asgari ücretin üstünde kalan kısmın dilim hesabında dikkate alınması gerekiyor. Sendikaların bence asıl konuşması gereken konu bu. Ama asgari ücreti düşerek hesaplanmıyor vergi dilimleri.

Biz bu önemli konular bir yana asgari ücretin kaç olacağına dair aylar öncesinden kafa yormaya başlıyoruz. Biz asgari ücreti bu kadar konuşuyorsak burada bir hata var. Bir ülke asgari ücreti bu kadar konuşmamalı.

Merkez Bankası Başkanı Fatih Karahan, çok açık rakamlarla söyledi. "Enflasyonun ücretlere etkisi yüzde 10.

Ben masadaki sendikaların yerinde olsam asgari ücret yerine, yoksulluk sınırını ve vergi dilimi sorununu konuşurum. Şimdi asgari ücret üzerinden vergi alınmıyor diyoruz ya, orada ücretler aleyhine bir düzenleme bulunuyor.