Tgrt Haber

Son dakika! Antalya Diplomasi Forumu başladı! Erdoğan'a "Aksakallı" ünvanı

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: TGRT Haber
01 Mart 2024 12:51 - Güncelleme : 01 Mart 2024 13:08
Son dakika! Antalya Diplomasi Forumu başladı! Erdoğan'a "Aksakallı" ünvanı

Son dakika haberi! 147 ülkeden temsilciyi bir araya getiren Antalya Diplomasi Forumu başladı. Forum kapsamında Erdoğan, ilk olarak Türkmenistan Halk Maslahatı Cumhurbaşkanı Berdimuhamedov ile bir araya geldi.

Antalya'da bu yıl üçüncüsü düzenlenen, 147 ülkeden 19 devlet başkanı, 73 bakan ve 57 uluslararası temsilci olmak üzere 4 bin 500'e yakın katılımcının yer aldığı Antalya Diplomasi Forumu​ (ADF) 2024 başladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​'ın himayesinde Dışişleri Bakanlığı'nca 'Krizler Döneminde Diplomasiyi Öne Çıkarmak' ana temasıyla 1-3 Mart tarihleri arasında bu yıl üçüncü kez yapılan ADF, Belek turizm bölgesindeki NEST Kongre ve Fuar Merkezi'nde düzenleniyor. Forum için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan​ ve katılımcılar Antalya'ya geldi.

Küresel meselelerin ve krizlerin yanı sıra, iklim değişikliği, göç, İslam karşıtlığı, ticaret savaşları ve yapay zeka gibi birçok konunun tartışılacağı forumda, 147 ülkeden 19 devlet başkanı, 73 bakan ve 57 uluslararası temsilci olmak üzere 4 bin 500'e yakın katılımcı yer alıyor. 

Son dakika! Antalya Diplomasi Forumu başladı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'a

İLK GÖRÜŞME TÜRKMENİSTAN'LA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, forum kapsamında temaslarına da başladı. Erdoğan bu kapsamda Antalya'da bulunan Türkmenistan Halk Maslahatı Başkanı Gurbangulu Berdimuhamedov ile bir araya geldi.

Görüşmeye ilişkin İletişim Başkanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada iki liderin Türkiye​ ile Türkmenistan ikili ilişkileri, bölgesel ve küresel konular ile İsrail'in masum sivillere yönelik sistematik saldırılarını ele aldığı bildirildi.

Açıklamada "Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkmenistan ile tüm alanlarda iki ülkeye de kazandıracak karşılıklı adımların artarak sürdürülmesi ve iki ülke arasındaki ticaret hacminin 5 milyar dolar seviyesine ulaştırılması için gayretlerin artırılması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, İsrail'in gıda yardımı almak üzere bekleyen sivillere yönelik saldırısının kabul edilemez olduğunu, bölgeye gönderilen insani yardımları artırmak için Türkiye ve Türkmenistan'ın iş birliği yapabileceğini ifade etti.

Son dakika! Antalya Diplomasi Forumu başladı! Cumhurbaşkanı Erdoğan'a

ERDOĞAN, "TÜRKMEN HALKININ FAHRİ AKSAKALI" OLDU

Türkiye ile Türkmenistan arasında "Doğal Gaz Alanında İş Birliğinin Geliştirilmesine İlişkin Karşılıklı İş Birliği Mutabakat Zaptı", "Petrol ve Doğal Gaz Alanlarında İş Birliğine İlişkin Niyet Beyanı" ve "Türkmenistan Havayolları ile Türk Hava Kurumu Üniversitesi Arasında Mutabakat Muhtırası" imzalandı.

Görüşme öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, Türkmenistan tarafından doğum günü vesilesiyle "Türkmen Halkının Fahri Aksakalı" unvanı tevcih edildi ve hediye kaftan sunuldu; Cumhurbaşkanı Erdoğan da konuğu Berdimuhammedov'a teşekkür etti" ifadelerine yer verildi.

 

 

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...