3. doz Biontech 106 kat antikor üretti
Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, hastane personelinin 3. doz aşısını Biontech olarak yaptıranlarda aşıdan en az 7 gün sonra antikor düzeyinin 106 kat arttığının tespit edildiğini açıkladı. Hotor, 3. doz aşısını Coronavac olarak yaptıranlarda ise antikor düzeyinin 7,5 kat arttığının belirlendiğini söyledi.
Korona virüs pandemisi tedbirleri kapsamında ilk 2 dozu Coronavac aşısı olanlara 3. doz aşı uygulaması sürerken Dokuz Eylül Üniversitesi, 3. doz aşı olan sağlık çalışanlarının antikor oranlarını basın mensupları ile paylaştı.
YÜZDE 100’ÜNDE ANTİKOR DÜZEYİ ARTTI
Maddeler halinde araştırmanın sonucu hakkında rakamlar veren Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar, “Araştırmamızın ilk sonuçlarına göre antikor düzeylerinin Dokuz Eylül Üniversitesi sağlık çalışanlarının iki doz Coronavac aşısından 4 ay sonra anlamlı şekilde düştüğü ancak yüzde 89’unda halen yeterli düzeyde olduğunu tespit etti çalışan arkadaşlarımız. Üçüncü doz aşı sonrası sağlık çalışanlarının yüzde 100’ünde antikor düzeyinin arttığı ve yeterli düzeye eriştiği saptandı. Sağlık personelinin 3. doz aşısını Coronavac olarak yaptıranlarda aşıdan en az 7 gün sonra antikor düzeyinin 7,5 kat arttığı, Biontech olarak yaptıranlarda ise 106 kat arttığı tespit edildi. Katılımcılardan 3. doz aşısını Biontech ile olanların durumları değerlendirildiğinde antikor düzeylerinin zaman içinde düştüğü, ancak halen var olan antikor düzeyinin aşıdan yaklaşık iki ay sonra oldukça yeterli düzeyde olduğu (16865 AU/ml) saptandı. Aşıdan sonra yüzde 100 arttı ancak düşmesine rağmen 2 ay geçmesine rağmen hala yeterli koruma sağlandığı görüldü. İlk iki doz aşı arasında sağlık çalışanlarımızın yüzde 4’ünde Covid-19 hastalığı geliştiği göründü. 3. doz aşısını olan 293 kişiden sadece 1 kişide Covid-19’a yakalandı ve o da hafif atlattı” dedi.
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNABİLİR
Aşı karşıtları için suç duyurusunda bulunulabileceğini de belirten Hotar, “Kişiler kendi özgürlük alanı içinde böyle bir özgürlük hakkını sahip olsalar bile ki sadece kendileri bir adada yaşıyorsa bu özgürlüklerini kullanabilirler. Ancak her bir kişi çalışma arkadaşlarını riske attığı için bu bir özgürlük değil. Kitleleri engelleyecek aşı karşıtlarına karşı bir suç duyurunda bulunabilir toplumu riske attığı için” şeklinde konuştu.
AŞI KARŞITI SÖYLEM ETKİLEMEKTE
Dokuz Eylül Üniversitesi bünyesinde yer alan öğretim üyelerinin çoğunluğunun aşılandığını belirten Hotar, “Hocalarımız içi çok ciddi bir aşılanma oranı var. Olmayanlardan da haftada 2 kere PCR testi isteyeceğiz. Öğrenciler için turnike sayılarımızı arttırıyoruz, güvenlik sayımızı arttırıyoruz, girişlerimiz arttırıyoruz ki hem de aşı hem de test sonuçlarını her gün kontrol edebilirim” dedi.
Okullar açıklaması ile aşılanma sayılarının değişeceğini belirten Hotar, “Ben aşısız öğrenci rakamının 0’a yakın olacağını düşünüyorum. Toplumu aşı karşıtı söylemi etkilemekte. Vatandaşlarımız duyarlılık gösterip bunlara karşı bir tepki ortaya koyması lazım. Kendisini tamam ama başkasını riske atamaz” açıklamasında bulundu.