Tgrt Haber

Bilim kurulu üyelerinden maymun çiçeği virüsü uyarısı! Türkiye'de var, acil aşı alınması lazım

Editör: Fatimatüzzehra Maslak / Kaynak: tgrthaber.com
16 Ağustos 2024 09:30 - Güncelleme : 16 Ağustos 2024 16:59
Bilim kurulu üyelerinden maymun çiçeği virüsü uyarısı! Türkiye'de var, acil aşı alınması lazım

Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamasından sonra en çok araştırılan konulardan biri Türkiye'de maymun çiçeği virüsünün olup olmaması oldu. Koronavirüs süresinde en çok konuşulan bilim kurulu üyeleri maymun çiçeği virüsünün Türkiye'de de bulunduğunu ifade etti.

2019 yılında Covid-19 virüsünün yayılmasıyla beraber sürekli televizyonlarda olan Bilim kurulu üyeleri yeniden ortaya çıktı. Dünya Sağlık Örgütü'nün maymun çiçeği virüsü hakkında verdiği kırmızı alarmdan sonra Türkiye'de virüsün olup olmadığı merak konusu oldu. 

BİLİM KURULU ÜYELERİNDEN MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ UYARISI!

İlk olarak bilim kurulu üyesi olan Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Türkiye'de maymun çiçeği virüsü yok diyemeyiz" dedi. Virüsün Türkiye'de olma ihtimali üzerine konuşan Ceyhan'ın açıklamasından sonra bir diğer bilim kurulu üyesinden açıklama geldi.

Bilim kurulu üyelerinden maymun çiçeği virüsü uyarısı! Türkiye'de var, acil aşı alınması lazım - 1. Resim

Türk Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Başkanı Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, virüsün Türkiye'de görüldüğünü iddia ederek bir an önce önlem alması gerektiğini vurguladı. 

Bilim kurulu üyelerin vatandaşların bireysel korunmalarına dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerken maymun çiçeği virüsü Afrika kıtası dışında Avrupa ve Orta Asya'da da görüldü.

Bilim kurulu üyelerinden maymun çiçeği virüsü uyarısı! Türkiye'de var, acil aşı alınması lazım - 2. Resim

Mehmet Ceyhan, koronavirüsün hızlı yayılmasındaki etkenin geç hareket olduğunu vurguladı. Ceyhan, öte yandan maymun çiçeği virüsünün su çiçeği hastalığıyla benzer ilerlediğini ancak TİP1 çeşidi açısından ölümcül riskinin yüksek olduğunun altını çizdi. 

Dikkat çeken diğer açıklama ise 1980'li yıllarda su çiçeğinden kaynaklı aşı olanların maymun çiçeği virüsüne karşı daha dirayetli olduklarını gösterdi. 

Uzmanlar Avrupa'da da görülen su çiçeğinin kıza zamanda pandemiye neden olacağının altını çizdi. Ardı sıra gelen vaka sayısındaki artışların önümüzdeki günlerde patlak vereceği yine uzmanlar tarafından ön görüldü. 

Kaynak: tgrthaber.com
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...