Atıştırma grubu arasında en sağlıklı ve lezzetli kabul edilen kuruyemişler, haftalarca saklanabilen besinler olarak bilinse de uzmanından konuyla ilgili hayati bir uyarı geldi. Uygun koşullarda saklanmayan kuruyemişlerin aflatoksin tehlikesi oluşturduğuna değinen Prof. Dr. Vefik Arıca, bu durumun karaciğer, böbrek ve beyinde hasarlar bıraktığını belirtiyor.
Aflatoksinin özellikle kuruyemis ve baklagillerde yogun bir sekilde olusabilecegini ifade eden Yalova Üniversitesi Tip Fakültesi’nden Prof. Dr. Vefik Arica, kuruyemislerin dogru saklama kosullarina uyulmadiginda hayati tehlike olusturacagina degindi.
Üretim veya saklanma esnasinda uygun sekilde saklanma sartlari saglanmamasi ve nemle küf ve mantar olusabildigine deginen Prof. Dr. Arica, “Küf aflatoksin üretebilir. Aflatoksin vücuda özellikle baklagillerden veya kuruyemislerden aldigimiz zaman karaciger, böbrek ve beyinde hasarlar birakabiliyor. Biliyoruz ki aflatoksin kaynatildiginda veya yüksek isida yok olmuyor. Bu nedenle kuruyemislerde veya baklagiller yoluyla aflatoksin vücuda zehir olarak girdigi zaman 20-30 yil kalabiliyor ve beyinde, karacigerde, böbrekte kronik hasarlara yol açabiliyor” diye konustu.
Kuruyemis ve baklagillerin üretildigi veya saklandigi yerlerin uygun sekilde denetlenmesi gerektigini sözlerine ekleyen Prof. Dr. Arica, söyle konustu:
“Aflatoksin özellikle saklama kosullarinin uygunsuz oldugu, nem oraninin yüzde 65'in üzerine çiktigi depolarda yogun bir sekilde, küf seklinde veya mantar seklinde çikiyor. Hiçbir sekilde yok olmuyor. Yüksek dereceye çiktigi zaman veya kaynatildigi zaman bir ürün ayni sekilde bu zehri üretmeye devam ediyor.”