Tgrt Haber

Uzmanlar uyardı: Her sofrada olan bu gıdalar kalp krizi riskini 3 kat artırıyor!

Editör: Burcunur Yılmaz / Kaynak: TGRT Haber
15 Mart 2023 09:05 - Güncelleme : 15 Mart 2023 09:16
Uzmanlar uyardı: Her sofrada olan bu gıdalar kalp krizi riskini 3 kat artırıyor!

Bazı besinler kalbin çalışma düzenini bozduğu için kalp krizine davetiye çıkarıyor. Uzmanlar kalp krizi riskini artıran yiyecekler listesini açıkladı. Günlük hayatta hepimizin yediği ve sofralardan eksik olmayan bu gıdalar yüzünden kalp krizi geçirme riskiniz 3 kat artabilir. Peki, hangi yiyecekler kalp krizine sebep oluyor?

Sağlıklı besinlerin düzenli şekilde tüketilmesi vücudun genelinde olduğu gibi kalp sağlığına da olumlu yansıyor. Doktorlar düzenli ve sağlıklı beslenmenin önemini vurgularken bir yandan da kalp krizi​ riskine dikkat çekti. Her gün yediğimiz bazı gıdalardaki tehlikeye karşı önlem almak gerekiyor.

LDL ORANI YÜKSEK BESİNLER TEHLİKE SAÇIYOR

Uzmanlara göre içeriğinde lipoprotein olarak bilinen LDL oranının çok yüksek olduğu gıdalar, kalp krizi riskini 3 kat artırıyor. Kalp krizine davetiye çıkartan besinler arasında sakatat​, sucuk, salam, sosis, kırmızı et​, kızartma, kalamar, midye, karides, tam yağlı süt ürünleri dikkat çekiyor. Ayrıca mayonez, kaymak, krema ve tereyağı kalp krizi riskini artıran yiyecekler listesinde ilk sırada bulunuyor. Kalbin sağlıklı çalışmasına dikkat etmek için bu tür besinlerden uzak durmak gerekiyor.

KALP DOSTU BESİNLER

Uzmanlara göre kalp krizini tetikleyen besinler olduğu gibi riski azaltan gıdalar da bulunuyor. Bunlar arasında somon balığı, zeytinyağı, ceviz, fındık, portakal, yulaf ezmesi tüketmek kalbi koruyor. Ayrıca az yağlı yoğurt ve kiraz kalp krizi riskini azaltıyor.

Uzmanlar uyardı: Her sofrada olan bu gıdalar kalp krizi riskini 3 kat artırıyor!

KALP KRİZİ NASIL OLUR?

Kalp krizi, tıbbi literatürde miyokardiyal infarkt olarak adlandırılır. Kalbin oksijen ve besin desteğinden sorumlu koroner damarlarında tıkanık veya aşırı daralma olduğunda kalp kasına kan akışı kesilir. Bu durum kalp krizi adı verilen bozukluğa yol açar. Kalp dokusu yeterince kan alamadığı her saniye giderek ağırlaşan kalıcı hasar riski yaşar. Kalbi besleyen damarların zarar görmemesi için kalp dostu yiyeceklerin tüketilmesi çok önemlidir.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...