Tgrt Haber

Kâbusun yeni adı maymun çiçeği virüsü! 50 yaş altındakiler dikkat

Editör: Merve Yaz / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
15 Ağustos 2024 13:31 - Güncelleme : 16 Ağustos 2024 09:46
Kâbusun yeni adı maymun çiçeği virüsü! 50 yaş altındakiler dikkat

Dünya, yeniden küresel bir salgınla karşı karşıya. Bu kez kâbusun adı: Maymun çiçeği virüsü... DSÖ, Kongo'dan komşu ülkelere yayılan virüs nedeniyle iki yılda 2. kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti. Türkiye'de henüz vakaya rastlanmasa da uzmanlar virüsün özellikle vücut sıvıları ve cilt lezyonlarıyla bulaştığı, bu nedenle 50 yaş altındaki kişilerin daha fazla risk altında olduğunu söylüyor.

2019 yılında Çin'de patlak vererek dünyaya yayılan, milyonlarca kişinin ölümüne neden olan koronavirüs pandemisi herkesi eve kapatmıştı

Tarihe geçen günlerin izleri yeni yeni sarılırken, yeni bir salgın haberleri endişe verici boyutlara ulaştı. 

Dünya Sağlık Örgütü, Afrika​'da birçok ülkeye yayılan maymun çiçeği virüsü​ nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etti.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus​, “Bu salgınları durdurmak ve hayat kurtarmak için koordineli bir uluslararası müdahalenin şart olduğu açıktır” dedi.

Kâbusun yeni adı maymun çiçeği virüsü! 50 yaş altındakiler dikkat - 1. Resim

KULUÇKA SÜRESİ 6-13 GÜN ARASINDA

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Mustafa Sünbül, maymun çiçeği hastalığı hakkında uyarılarda bulundu.

Virüsün nasıl bulaştığı hakkında açıklamada bulunan Prof. Dr. Sünbül, "Bilindiği üzere Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tekrar dünya çapında acil durum ilan etti. Maymun çiçeği virüsü insandan insana vücut sıvıları, cilt lezyonları ile yakın temas, solunum damlacıkları ve virüsün bulaştığı yatak ve örtüler ile taşınmaktadır.

Kuluçka süresi genellikle 6-13 gün arasındadır, fakat bu süre 5-21 gün arasında değişmektedir. Hasta hayvanların yeterince pişmemiş eti ve diğer hayvansal ürünlerle de bulaş olabilir.

Bir diğer bulaş yolu ise cinsel temastır. Uygun koruyucu ekipman kullanmayan sağlık personeli ve hastanın yakın çevresi risk altındadır" diye konuştu.

Kâbusun yeni adı maymun çiçeği virüsü! 50 yaş altındakiler dikkat - 2. Resim

ATEŞ BAŞ AĞRISI VE HALSİZLİĞE DİKKAT!

Ani başlayan ateş, baş ağrısı, lenf bezelerinde şişme, kas ağrıları, sırt ağrısı, halsizlik ve ciltte döküntünün başlıca belirtileri oluşturduğunun altını çizen Prof. Dr. Sünbül, "Döküntü genellikle ateşten 1-3 gün sonra başlar.

Gövdede daha az, yüz, avuç içi ve ayaklarda daha yoğundur. Deriden şişkin veya düz olabilir, içi berrak veya sarımsı sıvı dolu kesecikler şeklinde kendini gösterir. Belirtiler 2-4 hafta kadar devam ettikten sonra kendiliğinden geçer.

Hastalık için kullanılabilecek etkin bir tedavi yoktur. Daha çok semptomlara yönelik tedavi yapılır.

Klasik çiçek aşısı, maymun çiçek hastalığına karşı da kısmen koruma sağlamaktadır. Bu nedenle 50 yaş altı nüfusun hastalığa daha yatkın olabileceği tahmin edilmektedir" şeklinde konuştu.

Kâbusun yeni adı maymun çiçeği virüsü! 50 yaş altındakiler dikkat - 3. Resim

KARANTİNA SÜRESİ 21 GÜN 

Prof. Dr. Sünbül, maymun çiçeği hastalığından korunma yollarıyla ilgili şunları söyledi: "Korunmada hasta olduğundan şüphelenilen kişilerden uzak durmak önemlidir. Sağlık çalışanları eldiven ve maske gibi koruyucu ekipmanlarını kullanmalıdır.

El hijyenine özen gösterilmelidir. Vahşi hayvanlarla temastan kaçınmak veya ölü hayvanlardan uzak durmak tavsiye edilmektedir.

Avrupa ülkelerinde hasta kişiler 21 gün karantinaya alınarak izole edilmektedir."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...