Tgrt Haber

Maymun çiçeği virüsü Avrupa'ya sıçradı! İsveç ilk vakayı açıkladı 

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: tgrthaber.com
15 Ağustos 2024 19:37 - Güncelleme : 15 Ağustos 2024 19:42
Maymun çiçeği virüsü Avrupa'ya sıçradı! İsveç ilk vakayı açıkladı 

DSÖ'nün acil durum ilan ettiği Maymun çiçeği virüsü Avrupa'da ilk vakasını verdi. Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde patlak veren maymun çiçeği virüsü Avrupa'ya sıçradı, İsveç'de ilk vaka görüldü. 

DSÖ'nün ikinci defa acil durum ilan ettiği maymun çiçeği virüsü​ Avrupa'ya sıçradı. Afrika​ kıtası ülkesi olan Kongo Demokratik Cumhuriyeti​'nde patlak veren ve sürüngenlerden bulaşan virüs İsveç​'e sıçradı. 

VİRÜS ARTIK AVRUPA'DA

BBC'den aktarılan bilgiye göre, basın toplantısı düzenleyen İsveç Sağlık ve Sosyal İşler Bakanı Jakob Forssmed, "Öğleden sonra İsveç’te daha ciddi bir tür olan ve Clade I olarak adlandırılan bir maymun çiçeği vakası olduğunu teyit ettik" diyerek Avrupa'daki ilk virüsün kaydedildiğini duyurdu.

Maymun çiçeği virüsü Avrupa'ya sıçradı! İsveç ilk vakayı açıkladı  - 1. Resim

MAYMUN ÇİÇEĞİ AVRUPA'NIN KALBİNDE!

İsveç Halk Sağlığı Kurumu, kaydedilen vakanın maymun çiçeği virüsünün tehlikeli bir varyantı olan Clade I’in Afrika dışında ilk kez tespit edildiğini belirtti. Virüs buluşan hastanın ülkenin başkenti Stockholm’de olduğu belirtildi. 

DSÖ, dün maymun çiçeği virüsünün yayılması nedeniyle iki yıl içinde ikinci kez küresel halk sağlığı acil durumu ilan etmişti.

VİRÜS NASIL YAYILIYOR? 

Maymun çiçeği virüsü fareler ve sincaplar gibi kemirgen hayvanlardan veya enfekte olmuş bireylerden bulaşıyor. Virüsün neden olduğu vücut döküntülerine dokunmak, bu döküntülerin bulaştığı giysi, çarşaf, havlu ve benzeri eşyaları kullanmak ve vücut sıvılarıyla temas etmek en önemli bulaş nedenleri arasında yer alıyor.

Maymun çiçeği virüsü Avrupa'ya sıçradı! İsveç ilk vakayı açıkladı  - 2. Resim

BELİRTİLER BELLİ OLDU 

İlk belirtiler virüsü kaptıktan sonraki 5 ila 21 günde ortaya çıkabiliyor. Virüs genelde yüksek ateş, baş, sırt ve kas ağrısı, lenf bezlerinde şişlik, yorgunluk, üşüme, titreme ve ciltte su çiçeğine benzer kabarcıklara neden oluyor.

Özel bir tedavi yöntemi olmayan hastalığın tedavisi antiviral ilaçlarla yapılıyor. Vakaların büyük bir kısmı hastalığı hafif geçiriyor ve birkaç hafta içinde sağlığına kavuşuyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), "maymun çiçeği hastalığı (Monkeypox)" ismini, 2022'de ırkçılık ve ayrımcılık kaygısıyla "mpox" olarak değiştirdi.

Kaynak: tgrthaber.com

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...