Uzun süren Covid-19'un nedeni ortaya çıktı: Mikro pıhtılar
Uzun süreli Covid-19 hastalığının tetikleyicisi, Michigan Üniversitesi'nin yaptığı araştırmayla ortaya çıktı. Çalışmada uzun süreli koronavirüsü tetikleyen 'mikro pıhtılar' olabileceği iddia edildi.
Michigan Üniversitesi'nde yapılan araştırmaya katılan Güney Afrikalı bilim insanı Resia Pretarious, uzun süren Covid-19'un sırrını çözmüş olabileceğini açıkladı. Pretarious, kanda belirgin miktarda bulunan bir mikro pıhtının uzun süreli Covid-19'u tetikleyebileceğini söyledi.
Güney Afrika’daki Stellenbosch Üniversitesi Bilim Departmanı Başkanı Resia Pretorious açıklamasında, koronavirüs hastalarında kanda yüksek düzeyde enflamatuar moleküller görüldüğünü aktardı. Yapılan çalışmaya göre mikro pıhtılar nedeniyle vücudun dokularındaki hücrelerin yeterli oksijen alamadığı da ortaya çıktı. Geçtiğimiz aylarda Michigan Üniversitesi'nin yaptığı araştırmada dünya genelinde 100 milyona kadar insanın uzun süreli Covid-19'a yakalanmış olacabileceği tespit edildi.
UZUN SÜRELİ COVID-19
Uzun süreli Covid-19 teşhisi konulan kişilerde koronavirüs enfeksiyonunun etkileri dört haftadan uzun sürebiliyor. Belirtilerinde ise yorgunluk, anksiyete, beyin karışıklığı, depresyoni kas ağrısı, nefes darlığı gibi semptomlar yer alıyor.
Dünyanın dört bir yanından artan kanıtlar, Covid-19’a yakalanan ve enfeksiyonundan kurtulan insanların ise yorgunluk, kalp çarpıntısı, felç, beyin sisi ve nefes darlığı gibi bir dizi devam eden semptomlar yaşayabiliyor. Semptomların sekiz hafta ya da daha uzun sürmesiyle, 'Uzun süreli Covid-19' durumu ortaya çıkıyor.