Tgrt Haber

Hızlı Parlayıp Çabuk Söndüler! Futbola Kötü Örnek Olan Yabancı Yıldızlar

Editör: Murat Makas / Kaynak: TGRT Haber, Türkiye
02 Temmuz 2023 19:45 - Güncelleme : 02 Temmuz 2023 19:51

Futbolda yıldız olmaktan daha zoru yıldız kalabilmektir. Yeteneğine ihanet etmeyip, kendini geliştiren pek az oyuncu bunu başarabilmiştir. Genç yaşta nam salıp yeşil sahada iz bırakamayan yabancı futbolcuları Türkiye Gazetesi içerik editörü Hazal Palavar derledi.

Yeşil sahalar yıllar boyunca pek çok yıldız futbolcu ağırladı. Hala da ağırlamaya devam ediyor. Ancak kimileri var ki saf yeteneğine ihanet edip, spor camiasından adını sildiriyor desek yeridir.

Listenin başını çeken isim Adriano Leite Ribeiro, genellikle "Adriano" olarak bilinir. Bir zamanlar konsol oyunlarında şut gücü 99 olan tek oyuncudur kendisi. Kalıplı fiziğine rağmen çevikliği ve bitiriciliğiyle rakip takımın adeta korkulu rüyası olan Adriano, kısa süre kaldığı Inter’de Obafemi Martins ile beraber akıllara kazınmayı başarmıştı. Henüz 19 yaşında 13 milyon euroya Inter’e transfer olan Brezilyalı forvetten beklentiler çok fazlaydı.

ADRİANO'NUN HİKAYESİ

Aynı dönemlerde Brezilya milli takımına da seçilen Adriano, İtalya’daki ilk yılında 2 sezonluğuna Parma’ya kiralandı. Inter’e dönüşü muhteşem olan santraforun sonraki dönemlerde performansı giderek aşağıya doğru ivme kazandı. Bu durumun en büyük sebepleri Adriano’nun alkol ve keyif verici maddelerden uzak kalamamasıydı. Çok fazla kilo almasına da sebep olan bu alışkanlıkları onu futbolun en üst seviyesinden aşağılara doğru itti. Ülkesine geri dönen Brezilyalı, Flamengo’da kendini bulur gibi olsa da yine aynı sebeplerden ötürü sürekliliğini sağlayamadı ve henüz 32 yaşındayken futbola ara verdi. 2 sene sonra futbola tekrar geri dönme kararı alsa da tahmin edeceğiniz gibi asla eskisi gibi olmadı çünkü tren bir kere kaçmıştı.

Hızlı Parlayıp Çabuk Söndüler! Futbola Kötü Örnek Olan Yabancı Yıldızlar

Yeteneğine ihanet eden bir başka Brezilyalı Alexandre Pato’ya geçelim. O da vatandaşı Adriano’ya benzer şekilde henüz 18 yaşında Internacional’den İtalyan devi Milan’a transfer oldu. Milan’da harika bir başlangıç yapan Pato, ilk 4 sezonunda düzenli olarak forma giyip 57 gol atma başarısı göstermişti. Ancelotti’nin ‘O Ronaldinho’dan daha iyi’ dediği Brezilyalı forvetin kariyerindeki kırılma noktası yine bir başka Brezilyalı efsanenin olaya girmesiyle oldu.

ÜST SEVİYE TAKIMLARA ULAŞAMADI

Bahsettiğimiz isim Ronaldinho… Yeteneğine kimsenin itiraz etmediği ancak özel yaşantısıyla asla örnek biri olamayan efsane, bu bataklığa Pato’yu da çekmişti. Performansının zirvesindeyken Ronaldinho​ ile takılmaya başlayan Pato’da gözle görülür bir düşüş yaşanmaya başladı. Gece hayatı, aşk hayatıydı derken futbol hayatını bitirmişti Pato. Daha sonra ülkesinde dönüp 2-3 sezon iyi performans gösterdikten sonra Çin Ligi’ne transfer oldu. Çin’de paraya doyan Brezilyalı santrfor, günümüzde Amerika ligi MLS’de Orlando City’de boy gösteriyor. Belki futbolu hala göz önünde ama ondan beklenen üst seviye takımlara asla ulaşamadı.

Hızlı Parlayıp Çabuk Söndüler! Futbola Kötü Örnek Olan Yabancı Yıldızlar

MESSİ OLARAK NİTELENDİRİLDİ

Sıradaki oyuncumuz birçok kesime göre yeni Messi olarak nitelendirilen Bojan Krikic. Krikic’in hikayesi diğerlerinden biraz daha farklı. Çünkü onda ne gece hayatı, ne alkol ne de başka bir bağımlılık vardı. Onun sorunu baskıyı iyi yönetememesiydi. 17 yaşında Barcelona A Takımı'nda oynamaya başlayan Bojan, 19 yaşından önce Barcelona'da Messi ile birlikte en çok gol atan futbolcu olmuştu. Yeteneğiyle izleyenleri büyüleyen İspanyol oyuncu, fizik olarak da tarz olarak da gerçekten de Messi’yi andırıyordu. Ancak bu benzetme onun kariyeri açısından hiç iyi olmadı. Çünkü Messi’yle kıyaslanmak onda psikolojik sorunlar yaşamasına sebep oldu. Bir röportajında ''İnsanlar neden beni Messi’yle kıyasladı ki? Kaygı sorunları nedeniyle 2008 Avrupa Şampiyonası'na katılmadım ama Fransaa maçında İspanya'ya çağrıldım. Milli takımda anksiyete atağı geçirdiğimde gastroenterit olduğum söylendi. Ama kimse bunun hakkında konuşmak istemiyor. Futbol camiası bununla ilgilenmiyor" diyerek sorunun temelini anlattı. Psikolojik tedavi de aldığını söyleyen Krikic, 32 yaşında futbol kariyerine son verdi. Bu 32 yaşta sanırım bir keramet var. 

FREDDY ADU OYUNDAKİ GİBİ OLMADI

Futbol menajer oyununu oynayanların yakından tanıyacağı bir isimden bahsedeceğim şimdi. Freddy Adu… Bilen bilir, menajerlik oyununda transfer ettiğinizde almadık kupa bırakmazdınız. Ama Adu’nun hikayesi oyundaki gibi olmadı. Henüz 14 yaşında ABD ekiplerinden DC United ile profesyonel sözleşme imzalayarak tarihe geçen Adu, aynı sezonda MLS tarihinin en genç golcüsü rekorunu da kırdı. 13 yaşında Nike ile 1 milyon dolarlık sözleşme imzaladı. Aynı zamanda Amerika Ligi’nin en çok kazanan futbolcusuydu. Ve bunları yaptığında henüz 15 yaşlarındaydı. Kısacası para ve şöhretle çok erken yaşta tanışmıştı. Şimdi hikayenin diğer yüzüne bakalım. Sponsorluklar, reklam çekimleri, taraftar buluşmaları gibi organizasyonlara katılma zorunluluğu bulunan Adu, bu durumun dikkatini çok dağıttığını ve kendisine hiçbir şey katmadığını söylüyor. Ayrıca hemen performans göstermesi için kendini baskı altında hissettiğini, yedek kulübesine düşünce hemen eleştirildiğinden bahsediyor.

Futbolcu olarak gelişmesi gerektiğini ancak bunu başaramadığını da ekliyor. Durum böyle olunca rüya gibi başlayan kariyeri kabusa dönüşmeye başlıyor. Yeni Pele lakaplı oyuncu, ABD macerasından sonra Benfica’yla sözleşme imzalasa da Di Maria ile girdiği rekabette daha iyi olmasına rağmen takımdan ayrılan isim oluyor. Daha sonra Monaco, Belenenses derken yolu ülkemizde Çaykur Rizespor’a kadar düşüyor. Son durak olarak tekrar memleketine dönen Adu, henüz 29 yaşındayken futbolu bırakma kararı alıyor.

BEŞİKTAŞ'TA DA OLMADI

Şimdi bir tanıdık isimden daha bahsedeceğiz. Dele Alli… İngilterenin alt lig takımlarından Milton Keyns’in altyapısında yetişen Dele, gösterdiği performansla İngiliz devi Tottenham’a transfer oldu. Henüz 19 yaşında Premier Lig’in adeta tozunu attıran Dele, ilk 4 sezonunda harika istatistikleriyle tüm taraftarların sevgilisi olmuştu. Aralık 2018’de piyasa değeri tamı tamına 100 milyon euroya yükseldi. Tottenham yönetimi onu takımın vazgeçilmez bir parçası olarak görüyor ve gelen tüm teklifleri geri çeviriyordu. Mauricio Poşetino’nun takımdan ayrılmasıyla aldığı süreler azalan ve yıldızı Jose Moruinho ile pek barışmayan Dele Alli, hem performans hem de istatistik olarak çok çabuk aşağılara düştü. Önce Everton’a kiralandı daha sonra bonservisiyle verildi. Ancak orada da beklenilenin çok çok altında kaldı ve yolu ülkemize düştü.

Hızlı Parlayıp Çabuk Söndüler! Futbola Kötü Örnek Olan Yabancı Yıldızlar

Beşiktaş, Dele Alli’yi bir sezonluğuna kiraladığını açıkladı. Yapılan açıklamalarda onu kendine getirecek takımın Beşiktaş olduğu, düşüşe geçen kariyerinin tekrar eski şahşalı günlerine geri döneceği söylendi ancak durum pek de öyle olmadı. Ülkemizde forma giydiği sıralarda sık sık sakatlanan ve sosyal medyaya keyif verici madde alırken fotoğrafları düşen Dele Alli, doğal olarak hem Beşiktaş’ın hem de taraftarların da desteğini göremedi. Şimdilerde Everton’a tekrar geri döndü ancak yeni sezon planlamasında yer almadığı kendisine bildirildi. Bir zamanlar 100 milyon euroluk oyuncu olan Dele, şu anda kendisine takım arıyor.

Kaynak: TGRT Haber, Türkiye
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...