ABD, DeepSeek gibi Çinli yapay zeka teknolojilerine yönelik sert bir yasa teklifi hazırladı. Cumhuriyetçi Senatör Josh Hawley tarafından sunulan yeni tasarı, Çin'de geliştirilen yapay zeka uygulamalarının kullanımını ciddi şekilde kısıtlamayı hedefliyor. Teklif edilen yasa, Çin menşeli teknolojilerin ve fikri mülkiyetin ithalatını yasaklarken, yasağa uymayan birey ve şirketler ağır cezalarla karşı karşıya kalabilir.
Yasa, Çin'de geliştirilen bir teknoloji veya fikri mülkiyetin ithalatını yasaklamayı öngörüyor. Bu yasağı ihlal edenler, 20 yıla kadar hapis cezası ile karşı karşıya kalabilir. Ayrıca bireyler 1 milyon dolara kadar, şirketler ise 100 milyon dolara kadar para cezasına çarptırılabilecek.
Tasarıda DeepSeek adı doğrudan geçmese de, bu yasa teklifi, söz konusu Çinli sohbet robotunun ABD'de en popüler yapay zeka uygulaması haline gelmesinden yalnızca bir hafta sonra gündeme geldi.
DeepSeek’in aniden yükselişi, ABD'deki teknoloji hisselerinin düşmesine neden oldu ve güvenlik, gizlilik ve etik konularında endişeleri artırdı. Bunlar arasında, DeepSeek'in Çin Komünist Partisi için hassas kabul edilen konular hakkında yanıt vermemesi gibi meseleler de yer alıyor.
ABD Başkanı Donald Trump, DeepSeek'i Amerikan teknoloji endüstrisi için bir "uyandırma çağrısı" olarak nitelendirirken, Beyaz Saray'ın DeepSeek'in ulusal güvenlik üzerindeki etkilerini değerlendirdiği bildirildi.
ABD Donanması, üyelerinin DeepSeek'i işle ilgili görevler ya da kişisel kullanım için kullanmasını yasaklamış, NASA ise yapay zeka teknolojisini devlet tarafından verilen cihazlarda ve ağlarda engellemişti.
Bazı ABD eyaletleri de DeepSeek yasağı getirmeyi düşündüklerinin sinyallerini verdi. Devlet cihazlarında yasağı ilk uygulayan Teksas oldu. Teksas Valisi Greg Abbott, "Teksas, Çin Komünist Partisi'nin veri toplayan yapay zeka ve sosyal medya uygulamaları aracılığıyla eyaletimizin kritik altyapısına sızmasına izin vermeyecektir" dedi.
Öte tarafta ise güvenlik uzmanları, veriler Çin'deki sunucularda saklandığı için DeepSeek'in işletmeler ve hükümetler için TikTok gibi Çin'e ait diğer uygulamalardan daha büyük bir tehdit oluşturabileceği konusunda uyardı.