Tgrt Haber

ABD'ye misilleme: Putin, iPhone'a yasak getirdi

17 Temmuz 2023 11:24 - Güncelleme : 17 Temmuz 2023 11:25
ABD'ye misilleme: Putin, iPhone'a yasak getirdi

Vladimir Putin'in kararıyla Rus Hükümeti, çalışanlarının iPhone dahil olmak üzere Apple ürünlerini kullanmasını yasakladı.

Rusya​ Federal Güvenlik Ofisi (FSB), ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) iPhone​ telefonlar aracılığıyla Rus diplomatları takip ettiğini iddia etmişti. FSB​ konuyla ilgili Apple​'ı suçlayarak, diplomatların telefonlarına zararlı yazılım bulaştırdığını ve bu sayede hassas bilgilerinin NSA'nın eline geçtiğini öne sürmüştü.

Apple ise FSB'nin bu iddialarını yalanlayarak, "Herhangi bir Apple ürününe arka kapı oluşturmak için hiçbir hükümetle çalışmadık ve asla çalışmayacağız" açıklamasında bulunsa da, Rus Hükümeti'ni ikna edemedi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in kararıyla devlet yetkililerinin 'iPhone' kullanması yasaklandı.

RUSYA'DA İPHONE YASAĞI YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

Karara göre, Rusya'daki kamu çalışanları, iPhone başta olmak üzere Apple'ın ürünlerini resmi devlet işlerinde kullanamayacak. Ülkedeki Ticaret Bakanlığı ile Telekomünikasyon ve Kitle İletişim Bakanlığı dahil bütün kamu kurum ve kuruluşları iPhone'ların iş amaçlı kullanımını yasaklayacak.

Financial Times'ta yer alan bilgiye göre, kararda belli istisnalar da bulunuyor. Örneğin devlet çalışanları iş amaçlı olmaması şartıyla, kişisel ihtiyaçları için iPhone kullanmaya devam edebilecek.

Geçen sene Şubat ayında Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından, birçok şirket Putin yönetimine tepki göstermek için Rusya'daki hizmetlerini kısmen veya tamamen durdurmuştu. Bunlar arasına Apple de katılarak, ülkede Apple Pay'e erişimi kısıtlamış ve tüm ürünlerinin satışını durdurmuştu.

Öte yandan Rusya Federal Güvenlik Ofisi'nin açıklamasına göre, ABD Ulusal Güvenlik Ajansı sadece Rus diplomatları değil, aynı zamanda NATO ülkeleri, İsrail, Güney Afrika Cumhuriyeti ve Çin'de görev yapan diplomatları da iPhone'a yerleştirilen bir casus yazılım sayesinde izlediği iddia edildi.

Putin, geçen yıl bir kararnameye imza atarak kritik bilgi altyapısında yer alan kurumların 2025 yılına kadar yerel olarak geliştirilen yazılımlara geçmelerini emretti.

Kaynak: Engadget

Derleme: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber

Kaynak: Engadget
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...