Tgrt Haber

Apple ters köşe yaptı: 'Yuvarlanabilir' iPhone geliyor

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: AppleInsider
13 Temmuz 2023 16:52 - Güncelleme : 13 Temmuz 2023 16:55
Apple ters köşe yaptı: 'Yuvarlanabilir' iPhone geliyor

Teknoloji devi Apple, yeni bir patent aldı. Kullanılmadığında rulo gibi sarılabilecek bir ekrandan bahsedilen bu patente göre, şirket 'yuvarlanabilir ekranlı iPhone' geliştiriyor olabilir.

Samsung, Google ve OPPO dahil birçok akıllı telefon üreticisi, katlanabilir ekranlı cihazlarını satışa sundu. ABD'li teknoloji devi Apple​'ın da katlanabilir iPhone​ piyasaya süreceği beklentisi oluşmuştu.

Son ortaya çıkan patentler, Apple'ın katlanabilir ekranlı telefonlar konusunda farklı planlara sahip olduğunu gösteriyor. Apple'ın patent​ görsellerine göre, Samsung Galaxy Flip veya Fold modellerine benzemeyen bir yuvarlanabilir ekranlı iPhone üzerinde çalıştığı görülüyor.

'YUVARLANABİLİR EKRANLI İPHONE' YOLDA MI?

AppleInsider'ın haberine göre, Apple'ın "Elektronik Cihazlarla Birlikte Yuvarlanabilir Ekranlar" adlı yeni bir patent başvurusu bulunuyor. Bu başvuru, daha önceki patent başvurularına kıyasla daha ayrıntılı bir şekilde, şirketin yuvarlanabilir ekran teknolojisini açıklıyor.

Patent başvurusuna göre, Apple'ın planladığı yuvarlanabilir ekranlı cihaz, kullanılmadığında rulo halinde sarılabiliyor. Ekran, düz bir durumdan rulo haline getirilmek için, panelinin üzerini örten bir şeffaf koruyucu tabaka kullanıyor. Bu koruyucu tabakanın içindeyse bir cam tabakası bulunabileceği ve inceltilerek ekranın sarılmasını kolaylaştırabileceği belirtiliyor.

Apple ters köşe yaptı: 'Yuvarlanabilir' iPhone geliyor

Patent başvurusunda, ekranın büküldüğünde nasıl çalışacağı ve hasar görmeden işlevini sürdürebileceği konusu da açıklandı. Ekranın bükülebilir olmasını sağlamak için cam tabakasının dış yüzeyine basınç uygulanabileceği, böylelikle ekranın sarılması sırasında zarar görmesinin önüne geçileceği kaydedildi.

Ayrıca, patent başvurusu, ekranın üzerinde sensörlerin bulunabileceğini de belirtiyor. Bunlar arasında, fiziksel bir temas gerektirmeden el hareketlerini algılayabilen sensörler de yer alıyor. Bu da demek oluyor ki, ekran açıldığında kullanıcının hareketlerini algılayabilecek ve dokunmaya gerek kalmayacak.

Daha önceki haberlerde, Apple'ın iPhone ve iPad karışımı bir katlanabilir cihaz üzerinde çalıştığı ve özel bir işletim sistemiyle bu cihazı piyasaya süreceği bilgisi yer alıyordu. Bu yeni patent başvurusu ise, şirketin katlanabilir/yuvarlanabilir ekranlı bir telefon fikrine sıcak baktığını doğruluyor.

Öte yanan güvenilir Apple analistlerine göre, bahse konu olan cihazın 2025'ten önce piyasaya çıkmasının beklenmediği belirtiliyor.

Kaynak: AppleInsider

Derleme: Ömer Faruk Doğan - TGRT Haber

Kaynak: AppleInsider

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...