Tgrt Haber

Aklımızdan geçenler neden reklam olarak karşımıza çıkıyor?

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: TGRT Haber
01 May 2023 10:47 - Güncelleme : 01 May 2023 10:51
Aklımızdan geçenler neden reklam olarak karşımıza çıkıyor?

Aklınızdan geçen bir ürünün "hiç bahsetmemiş olmanıza rağmen" reklam olarak karşınıza çıktığına şahit olmuş olabilirsiniz. Peki bunun nasıl gerçekleştiğini düşündünüz mü? Reklam şirketleri aklınızı mı okuyor?

Bazen arkadaşlarınızla bir konu hakkında konuştuktan veya internette bir ürün aradıktan sonra, onun karşınıza reklam​ olarak çıktığına şahit olmuşsunuzdur. Bu durum çoğunlukla akıllı telefonların veya mobil uygulamaların telefonlarımızı dinlediği düşüncesiyle açıklanıyor.

Peki ya hiç sesli veya yazılı olarak bahsetmemiş olmanıza rağmen, sadece aklınızdan geçirdiğiniz bir şeyin reklam olarak karşınıza çıktığına denk geldiniz mi? Cevabınız "evet" ise büyük ihtimalle telefonlarınızın aklınızı okuyabilecek kadar tehlikeli hale geldiğini düşünmüş olabilirsiniz. Ancak durum böyle değil.

REKLAM ŞİRKETLERİ AKLIMIZI MI OKUYOR?

Kısa cevap; Hayır. Ne reklam şirketleri ne de akıllı telefonlar veya mobil uygulamalar akıl okuyamıyor, okuyamazlar. O halde aklınızdan geçenlerin reklam olarak karşınıza çıkmasının sebebi ne?

Bu soruyu bir gizlilik​ teknolojisi uzmanı Robert G. Reeve derinlemesine açıkladı. Reeve, annesinin evinde bir hafta boyunca kullandığı diş macunu markasının reklamlarını "bu markadan hiç bahsetmemiş olmasına rağmen" internette görmesi üzerine bunun nasıl gerçekleştiğini anlattı.

Robert G. Reeve'nin açıklaması şu şekilde:

"Her şeyden önce, sosyal medya​ uygulamalarınız sizi dinlemiyor. Bu bir komplo teorisidir. Defalarca çürütüldü. Ama açıkçası buna ihtiyaçları yok çünkü onlara düşünmeden verdiğiniz diğer her şey çok daha ucuz ve çok daha güçlü.

Uygulamalarınız telefonunuzdan bir ton veri​ toplar. Benzersiz cihaz kimliğiniz. Konumunuz. Demografiniz. Biz biliyoruz. Veri toplayıcılar, HER YERDEN veri çekmek için ödeme yapar. İndirim kartımı markette kullandığımda? Her satın alma işleminde? Bunlar satılık bir veri kümesidir.

Harris Teeter'den yaptığım satın alımlarımı Twitter hesabımla eşleştirebilirler çünkü her iki şirkete de e-posta adresimi ve telefon​ numaramı verdim ve bu hizmet şartlarını ve gizlilik politikasını onaylayarak tüm bu veri paylaşımını kabul etmiş oldum.

İşte iş burada çığrığından çıkıyor. Telefonum düzenli olarak başka bir telefonla aynı GPS konumundaysa, bunu not alıyorlar. Düzenli olarak iletişim halinde olduğum insanlar ile ağı yeniden kurmaya başlıyorlar.

Reklamverenler, ilgi alanlarımı ve göz atma geçmişimi ve satın alma geçmişimi çevremdeki insanlarla karşılaştırabilir. Çevremdeki insanlara göre bana farklı reklamlar göstermeye başlarlar.

Bana istemediğim şeylerin reklamlarını gösteriyorlar, düzenli olarak iletişim halinde olduğum birinin onu isteyebileceğini biliyorlar. Bilinçaltımda beni diş macunu hakkında ne bileyim bir konuşma başlatmaya ikna etmek için. Bunun için beni dinlemelerine gerek bile yok. Sadece birleştirilmiş meta verilerini kullanmaları yeterli."

Özetle reklamverenler sizin internetteki aramalarınızı takip etmekle kalmıyor, sizinle aynı ortamda bulunan ve düzenli olarak iletişim halinde olduğunuz kişilerle de sizi karşılaştırarak, onların isteyebileceği ürünleri sizin de isteyebileceğinizi düşünüyorlar.

https://twitter.com/RobertGReeve/status/1397035847090851841

Kaynak: TGRT Haber

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...