Tgrt Haber

Apple, sır cihazı için Türkiye'den onay istedi: İşte 'xrProOS' hakkında bilinenler

22 May 2023 12:35 - Güncelleme : 22 May 2023 12:38
Apple, sır cihazı için Türkiye'den onay istedi: İşte 'xrProOS' hakkında bilinenler

Apple, WWDC 23 etkinliğinde görücüye çıkması beklenen sanal gerçeklik başlığı için Türk Patent ve Marka Kurumu'na marka tescil başvurusunda bulundu.

Apple​ geçtiğimiz günlerde, sanal gerçeklik​ başlığında kullanacağı tahmin edilen xrOS işletim sistemini Yeni Zelanda Fikri Mülkiye Ofisi'ne yaptığı başvuruyla tescil ettirmişti. Şimdi de Türkiye'de 'xrProOS' için ticari marka başvurusunda bulunuldu.

MacRumors'ta yer alan bilgiye göre Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan başvurunun sahibi 'Deep Live Inc' adlı Delaware merkezli başka bir şirket olsa da, xrProOs kelimesinin Apple'ın ikonik SF Pro fontuyla yazılması dosyanın Apple'a ait olduğunu gösteriyor.

'XROS' VE 'XRPROOS' ARASINDAKİ FARK NE?

İddialara göre xrOS, Apple'ın sanal gerçeklik gözlüğü için geliştirdiği işletim sisteminin adı olacak. Buradaki XR, extended reality yani genişletilmiş gerçeklik anlamına geliyor. Genişletilmiş gerçeklik ise; sanal gerçeklik (vr), artırılmış gerçeklik​ (ar) ve karma gerçeklik (mr) teknolojilerini bir araya getiriyor.

'xrProOS' ise ilk defa Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılan başvuruyla açığa çıktı. Detayları henüz bilinmese de, kuvvetle muhtemel standart xrOS'un daha gelişmiş ve üst düzey özelliklerle donatılmış ayrı bir versiyonu olabilir. Apple, iPhone ve MacBook gibi diğer ürünlerinde de 'Pro' ayrımını zaten yapıyor.

Apple, sır cihazı için Türkiye'den onay istedi: İşte 'xrProOS' hakkında bilinenler

Türk Patent ve Marka Kurumu, xrProOS için yapılan ticari marka başvurusunu değerlendirmeye henüz geçmedi. Bu arada sadece Türkiye'de değil, Arjantin ve Filipinler gibi başka ülkelerde de aynı isim için tescil başvurusunda bulunuldu.

Öte yandan Apple'ın sanal gerçeklik başlığıyla ilişkili ticari marka isimleri arasında Reality One, Reality Processor, Optica ve Deep Screen yer alıyor. Ancak bu isimlerin hangisinin nihai üründe kullanılacağı net değil. Bazı ticari marka başvuruları Immersive Health Solutions LLC adlı ayrı bir şirket tarafından yapıldı.

WWDC 23 İÇİN GERİ SAYIM

WWDC 23'e sayılı günler kaldı. Burada iOS, iPadOS, watchOS, tvOS ve macOS işletim sistemlerinin yepyeni sürümleri tanıtılacak. Sanal gerçeklik başlığıyla ilgili tüm detaylar da etkinlikte belli olacak.

Kaynak: MacRumors

Derleme: Ömer Faruk Doğan

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...