Beyaz Saray'da 'yapay zeka' zirvesi: Biden, şirket yöneticilerini çağırdı
ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka sektörüne öncülük eden 7 büyük teknoloji şirketinin yöneticilerini Beyaz Saray'da topladı. Zirvede yapay zekanın riskleri ele alındı ve bu riskleri gidermek için geliştirilecek mekanizmalar konusunda anlaşma sağlandı.
ABD Başkanı Joe Biden, yapay zeka (AI) teknolojisine liderlik eden yedi büyük şirketin yöneticilerini Beyaz Saray'a çağırdı. Amazon, Anthropic, Google, Inflection, Meta, Microsoft ve OpenAI temsilcileri, yapay zeka zirvesinde bir araya geldi.
Zirvede güvenlik, koruma ve güvenlik gibi önemli konular ele alınırken; Beyaz Saray ve şirketler arasında yapılan anlaşmayla, yapay zeka ürünlerinin güvenilirliğini artırmak için kritik adımlar atıldı.
Herhangi bir yapay zeka ürününün piyasaya sürülmeden önce, üçüncü taraflar tarafından test edilmesi zorunlu hale getirildi. Böylece bağımsız kuruluşlar, AI destekli uygulamaları değerlendirerek potansiyel risklerini belirleyecek ve bu riskleri gidermek için gerekli güvenlik önlemlerinin alınmasını sağlayabilecek.
YAPAY ZEKA İLE OLUŞTURULAN İÇERİKLERE FİLİGRAN
Zirvede vurgulanan diğer bir önemli konu, yapay zeka tarafından oluşturulan içeriklerin ayırt edilmesini kolaylaştırma konusu oldu. Teknoloji şirketleri, yapay zeka tarafından üretilmiş bir metin, görsel ya da video gibi tüm içeriklere, insanların gerçek olmadığını anlaması için "filigran" yerleştirilmesini kabul etti.
Deepfake adı verilen, bir kişinin görüntüsünün ve sesinin yapay zeka yardımıyla taklit edilmesini sağlayan teknolojiyle, videodaki konuşmacının sözleri kolaylıkla değiştirilebiliyor. Üstelik bu teknoloji son dönemde o kadar gelişti ki, bir deepfake videosunu gerçeğinden ayırt etmek aşırı derecede zorlaştı.
İşte Beyaz Saray'daki zirvede ele alınan güvenlik önlemleri ile deepfake ve benzeri, yapay zekanın kötüye kullanımına tanıklık ettiğimiz teknolojilerle daha etkili bir şekilde mücadele edilmesi amaçlanıyor.
Esas olarak bu anlaşma öncesinde de bazı şirketler yapay zekanın kötüye kullanımını engellemek için çalışmalar yapıyordu. Örneğin OpenAI, GPT-4'ü bağımsız teknoloji uzmanlarının erişimine açarak, zararlı yönlerini tespit etmelerini istemişti. Microsoft da yapay zeka ile oluşturulan içeriklere filigran ekleme kararı almıştı.
Kaynak: Gizmodo