Tgrt Haber

Bunu yapmayanlar yandı: WhatsApp'ı kullanamayacaklar

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: WABetaInfo
23 May 2023 11:42 - Güncelleme : 23 May 2023 11:49
Bunu yapmayanlar yandı: WhatsApp'ı kullanamayacaklar

WhatsApp'ta uçtan uca şifrelenmiş yedeklemeleri aktif ettiyseniz, artık ara sıra uçtan uca şifrelemenin 64 haneli anahtarını veya şifresini girmeniz istenecek.

WhatsApp kullanıcılarının sohbetleri ve aramaları uçtan uca şifreleme​ teknolojisiyle korunuyor. Bu sayede mesajların içeriğini üçüncü taraf kişiler veya uygulamalar okuyamıyor, içerik yalnızca gönderici ve alıcı arasında gizli ve güvenli bir şekilde kalıyor.

WhatsApp'ın sahibi Meta, iki sene önce bu özelliği mesaj yedeklerine de getirdi. Hem iPhone hem de Android kullanıcıları, mesajlarını Google Drive'da veya iCloud'da uçtan uca şifreleme ile yedekleyebiliyor. WABetaInfo'nun haberine göre şirket kullanıcılara belirli aralıklarla uçtan uca şifreleme anahtarını soracak.

ŞİFREYİ VEYA ANAHTARI GİRMEDEN KULLANILAMAYACAK

Donanım Haber'in aktardığı bilgiye göre, WABetaInfo birçok WhatsApp kullanıcısının uygulamanın en son sürümüne güncelledikten sonra uçtan uca şifrelenmiş yedeklemelerinin 64 haneli anahtarını veya şifresini girmelerinin istendiğini bildiriyor.

Şifreyi girmediğiniz ya da şifreli yedeklemeleri kapatmadığınız sürece uygulamayı kullanamayacaksınız.

Bunu yapmayanlar yandı: WhatsApp'ı kullanamayacaklar

WhatsApp'ın bu özelliği geliştirmesindeki başlıca sebep; kullanıcıların, uçtan uca şifreleme için belirledikleri parolayı veya 64 haneli anahtarı unutma riskini ortadan kaldırmak. Çünkü Instagram veya Twitter'ın aksine WhatsApp'ta "Şifremi Unuttum" butonu yer almadığından parola sonradan değiştirilemiyor.

Uçtan uca şifreleme için belirlenen parolayı unutursanız mesaj yedeğinize bir daha ulaşamıyorsunuz. Hatta şirketin iddiasına göre WhatsApp bile bu yedeğinizin içeriğini göremez, okuyamaz veya kurtarmanız konusunda size yardımcı olamaz. Bu nedenle uçtan uca şifreleme parolası hayati öneme sahip.

Uçtan uca şifreleme yöntemi, gönderilen verilerin sadece gönderici ve alıcı cihazlarında şifrelenmesi ve çözülmesiyle çalışıyor. Veri, kullanıcıların cihazlarından çıktıktan sonra bile şifreli kalıyor ve WhatsApp sunucuları üzerinde şifresiz bir şekilde depolanmıyor.

Uçtan uca şifrelenmiş yedekleme ise aynı yöntemle WhatsApp'taki mesaj yedeklerinizin Google Drive'ın veya iCloud'un sunucusunda şifrelenerek saklanmasını sağlıyor.

Kaynak: WABetaInfo

Derleme: Ömer Faruk Doğan

Kaynak: WABetaInfo
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...