Tgrt Haber

ChatGPT ile ilgili endişelendiren araştırma: Adeta lıkır lıkır su içiyor

13 Eylül 2023 13:07 - Güncelleme : 13 Eylül 2023 13:07
ChatGPT ile ilgili endişelendiren araştırma: Adeta lıkır lıkır su içiyor

Üretken yapay zeka uygulamalarının kullanımı her geçen gün artarken, bu sistemlerin çevreye yönelik etkilerini araştıran bir rapor yayınlandı. ABD'li firma OpenAI'nin "ChatGPT" yapay zeka uygulamasının her kullanımda ortalama 500 ml su tükettiği ortaya çıktı.

Dünya genelinde yaygın olarak kullanılan yapay zekaya artan talep, bilgisayar gücüne ve su tüketimine büyük bir yük getiriyor. Önde gelen teknoloji şirketleri olan Microsoft​ ve OpenAI​ gibi devler, yapay zeka​ araçlarının kullanımının, su tüketimi​ konusunda ciddi maliyetler doğurduğunu kabul ediyor.

Bu konu özelindeki bilgiler sıklıkla sır gibi saklanırken, son zamanlarda yapılan açıklamalar ve araştırmalar, bu teknolojilerin çevresel etkilerini gözler önüne sermeye yetti.

Örneğin, Microsoft'un son çevre raporuna göre, küresel su tüketimi 2021'den 2022'ye kadar yüzde 34 artarak, yaklaşık olarak 2,500 adet olimpiyat yüzme havuzunu dolduracak seviyeye yükseldi.

CHATGPT​ HER KULLANIMDA 500 ML SU TÜKETİYOR

Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacı Shaolei Ren liderliğindeki bir ekip ise jeneratif yapay zeka ürünlerinin çevresel etkisini inceledi. Ekip, ChatGPT'ye her 5-50 arası soru sorulduğunda, 500 mililitre su tükettiğini ortaya çıkardı. Bu tahmin, şirketlerin hesaplamadığı dolaylı su kullanımını da içeriyor, örneğin veri merkezlerine elektrik sağlayan santrallerin soğutulması için kullanılan suyu.

500 ml az gibi görünse de, ChatGPT'nin yüzmilyonlarca kullanıcıya sahip olduğu ve neredeyse her dakika kullanıldığı göz önüne alındığında, toplam su tüketimi milyonlarca litreye ulaştığı tahmin ediliyor.

Ren, AP News'e verdiği röportajda"Çoğu kişi ChatGPT’nin altında yatan kaynak kullanımının farkında değil. Kaynak kullanımının farkında değilseniz, kaynakların korunmasına yardımcı olmamızın hiçbir yolu yok" ifadesini kullandı.

Associated Press'ten gelen sorulara yanıt olarak Microsoft, bu hafta yaptığı açıklamada, büyük sistemleri hem eğitimde hem de uygulamada daha verimli hale getirmenin yollarını ararken, AI'nin enerji ve karbon ayak izini ölçmeye yönelik araştırmalara yatırım yaptığını belirtti.

Öte yandan çalışmada, aynı dönemde Google'ın ABD'nin çeşitli eyaletlerindeki veri merkezlerinde de su kullanımının yüzde 20'ye kadar arttığı belirtiliyor.

Kaynak: AP News
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...