Tgrt Haber

ChatGPT’den aldığınız verimi iki katına çıkaracak 5 müthiş yöntem

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Euronews, TGRT Haber
19 Ekim 2023 14:04 - Güncelleme : 19 Ekim 2023 14:07
ChatGPT’den aldığınız verimi iki katına çıkaracak 5 müthiş yöntem

ChatGPT gibi çok yönlü sohbet botları, kullanıcıların araştırma ve bilgi edinme ihtiyaçlarını, geleneksel arama motorlarına başvurmanın ötesine taşıdı. Basit komutlardan karmaşık sorulara kadar geniş bir yelpazede hizmet sunabilen ChatGPT, doğru yaklaşım ve istemlerle kullanıldığında olağanüstü sonuçlar elde etme potansiyeline sahip. Sohbet botundan daha kaliteli cevaplar almanızı sağlayacak yöntemleri anlattık.

Yapay zeka​ (AI) sohbet botu ChatGPT​, milyonlarca kişinin internet kullanım alışkanlıklarını değiştirdi. Piyasaya sürüldüğü Kasım 2022'ye kadar, araştırma yapmak için Google veya Bing gibi arama motorlarına başvuran kullanıcıların çoğunluğu artık bilgi edinmek için yapay zekaya yöneliyor.

Her uygulamada olduğu gibi ChatGPT​'de de doğru kullanım için bilinmesi gereken yöntemler var. Esas olarak, "Bana şu konu hakkında bilgi ver" gibi basit komutlar da son derece iş görüyor, ancak daha fazlasını istediğinizde nüanslı istemlere başvurmanız gerekiyor.

CHATGPT​'YE NE VERİRSENİZ ONU ALIRSINIZ

ChatGPT​ sıradan bir sohbet botunun ötesinde, verilen görevleri yerine getirebilen çok yönlü bir yapay zeka​ uygulamasıdır. Örneğin bilgisayar programı, müzik, masal, üniversite bitirme tezi, öğrenci kompozisyonu vb. spesifik işleri dahi gerçekleştirebilir.

Ancak verdiği yanıtların doğruluğu ve verimliliği, sizin ona yaklaşımınızla doğru orantılı olduğunu unutmamak önemlidir. ChatGPT​'ye ne verirseniz, aynı ölçüde karşılığını alırsınız.

Mesela sıradan bir matematik konusu; "2 x 2 işleminin sonucu kaçtır?" sorusunu direkt olarak bu cümleyle sorduğunuzda tek kelimelik bir cevap alabilirsiniz. Ancak doğru istemleri girdiğinizde, program bu basit konuyu bile üniversitede doçent olarak çalışan bir öğretim görevlisi gibi açıklayabilir.

İşte tam da bu noktada, ChatGPT​ için bilinmesi gereken 5 faydalı komutu listeleyeceğiz.

KARMAŞIK KAVRAMLARI BASİTLEŞTİRİN

ChatGPT​ herhangi bir konuyu net, sade ve basit bir dil kullanarak anlatabilir. Ancak özellikle bunu yapmasını istemeniz gerekiyor. Örneğin bilgisayar teknolojisinin çalışma mantığını, 11 yaşındaki bir çocukla konuşur gibi anlatmasını söylediğinizde, konuyu nasıl da basite indirgediğini göreceksiniz.

ChatGPT’den aldığınız verimi iki katına çıkaracak 5 müthiş yöntem

Kullanım: Hey ChatGPT​. Bilgisayarın çalışma mantığını öğrenmek istiyorum. Basit terimlerle açıkla. 11 yaşındaymışım gibi anlat.

Bunun tam tersini de düşünebilirsiniz. 11 yaşındaymışım gibi anlat yerine "Bilgisayar mühendisliği öğrencisiymişim gibi anlat" dediğinizde daha karmaşık ve sadelikten uzak bir dil kullanacaktır.

İŞİNİZİ SİZİN YERİNİZE CHATGPT​ YAPSIN

ChatGPT​'nin sınırlı da olsa internetin veritabanına erişimi vardır. İnsanların neyi sevdiğini, onlara en çok neyin hitap ettiğini, şirketler için hangi reklamların iyi çalıştığını ve herhangi bir alanda başarılı bir marka oluşturmak için uygulanması gereken pazarlama stratejilerini bilir. Tabii doğru soruyu sorarsanız.

ChatGPT’den aldığınız verimi iki katına çıkaracak 5 müthiş yöntem

Kullanım: Bir reklamveren gibi davranmanı istiyorum. Ürün veya hizmeti tanıtmak için reklam kampanyası oluşturacaksın. Hedef kitle, anahtar kelimeleri ve sloganları belirleyeceksin. Tanıtım için medya kanallarını seçecek ve hedeflerine ulaşmak için gereken ek faaliyetlere karar vereceksin. X telefonunu tanıtacak bir reklam kampanyası oluşturmak için yardımına ihtiyacım var.

Örnekte de görüleceği gibi, ChatGPT​'ye "reklamveren" gibi davranma görevi verdik. Ardından bir reklamverenin yapması gereken şeyleri baz alarak hareket etmesini istedik.

BİR UZMAN GİBİ DAVRANSIN

Sohbet botuna bir soru sorarken, o konuda yetkin ve uzman bir kişi gibi yorum yapmasını mutlaka isteyin. Unutmayın, ChatGPT​ insanları taklit edebiliyor.

ChatGPT’den aldığınız verimi iki katına çıkaracak 5 müthiş yöntem

Kullanım: Türkiye ile Avrupa Birliği ilişkilerini değerlendirmeni istiyorum. AB Komisyonu'nun bir üyesi gibi yorum yap.

Örneği çok farklı şekillerde çoğaltmak mümkün. Mesela bir beyin cerrahı gibi beynin anatomisini anlatmasını isteyebilir ya da matematik öğretmeni gibi permütasyon konusunu anlatmasını söyleyebilirsiniz.

İŞ GÖRÜŞMESİNİ TAKLİT EDİN

Bir iş görüşmesinde size sorulabilecek sorular hakkında genel bir fikir edinmek için ChatGPT​'yi kullanabilirsiniz. Sohbet robotuna yanıt verirken daha fazla bilgi sağladıkça, sorularını daha etkili bir şekilde revize edecektir.

ChatGPT’den aldığınız verimi iki katına çıkaracak 5 müthiş yöntem

Kullanım: (...) şirketinde "Gazeteci" pozisyonu için bir iş görüşmesini simüle edeceğiz. Ben işe başvurdum, görüşmeci de sensin. Bana sanki bir röportajdaymışız gibi uygun soruları soracaksın. Ben de cevap vereceğim. Sadece ben cevap verdikten sonra yeni bir soru sor.

CHATGPT​'YE YAZMA TARZINIZI ÖĞRETİN

İnsanların ChatGPT​ hakkında en çok şikayet ettiği konulardan, her kullanıcıya özel içerik sağlayamamasıdır. Birçok kişi, verilen yanıtların donukluğundan ve bazı durumlarda metni yapay zekanın hazırladığının anlaşılmasından yakınıyor. Ancak bunu aşmak çok basit.

ChatGPT’den aldığınız verimi iki katına çıkaracak 5 müthiş yöntem

Kullanım: (Metin Ekleyin) X konusunu yukarıdaki metnin yazarı gibi anlat.

Doğru istemi kullanırsanız, ChatGPT​ istediğiniz kişinin yazma tarzını taklit edebilir ve kişiselleştirilmiş cevaplar verebilir. Böylece bir metnin sanki sizin elinizden çıkmış gibi gözükmesini sağlayabilirsiniz.

Kaynak: Euronews, TGRT Haber
Sonraki Haber Yükleniyor...