Tgrt Haber

Çin'in Gök Sarayı'ndaki astronotları Dünya'ya geri döndü

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: Anadolu Ajansı
31 Ekim 2023 09:01 - Güncelleme : 31 Ekim 2023 09:01
Çin'in Gök Sarayı'ndaki astronotları Dünya'ya geri döndü

Çin'in Uluslararası Uzay İstasyonu'na (ISS) rakip olarak dünya yörüngesine gönderdiği Tiengong (Gök Sarayı) Uzay İstasyonu'ndaki astronot ekibi, görevini tamamlayarak Dünya'ya geri döndü.

Çin​, ABD​'nin uzay araştırmaları alanındaki iş birliğini yasaklaması ve Uluslararası Uzay İstasyonu​ (ISS) programına katılımını engellemesi nedeniyle 2021 yılında yörüngede kendi uzay istasyonu Tiengong'u (Gök Sarayı) kurmuştu. 

Çin İnsanlı Uzay Programı Ajansından (CMSA) yapılan açıklamada, Tiengong Uzay İstasyonu'ndaki taykonot ekibinin görevini tamamlayarak Dünya'ya geri döndüğü duyuruldu. 

Dünya yörüngesinde 154 gün geçiren taykonotların sağlık durumlarının iyi olduğu aktarılan açıklamada, Şıncou-16 uzay mekiği, 30 Mayıs 2023'te fırlatılmış, ekip aynı gün istasyona ulaşarak göreve başladığı hatırlatıldı.

70 UZAY DENEYİ GERÇEKLEŞTİRDİLER

Tiengong Uzay İstasyonu'na yollanan beşinci taykonot grubu olan ekip, 5 ay boyunca bir uzay yürüyüşü, 70 uzay deneyi ve canlı ders faaliyeti gerçekleştirmişti. Ekip, görevi Şıncou-17 mekiği ile 26 Ekim'de istasyona gönderilen Tang Hongbo, Tang Şıngcie ve Ciang Şinlin oluşturduğu yeni taykonot ekibine devretmişti.

İLK PARÇA 2021'DE GÖNDERİLDİ

İstasyonun ana parçası "Tienhı" (göksel uyum) adı verilen çekirdek modül, 29 Nisan 2021'de, ilk laboratuvar modülü "Vıntien" (gökleri aramak) 24 Temmuz 2022'de, ikinci laboratuvar modülü "Mıngtien" (gökleri düşlemek) ise 31 Ekim 2022'de fırlatıldı.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...