Tgrt Haber

Çöpleri atan robot geliştirildi: İşte şaşırtan çalışma mantığı

31 Temmuz 2023 12:33 - Güncelleme : 31 Temmuz 2023 12:36
Çöpleri atan robot geliştirildi: İşte şaşırtan çalışma mantığı

Google, robotları çöp toplaması için eğitebilen yeni bir yapay zeka sistemi geliştirdi. Robot önceden eğitilmemiş olsa bile, yeni sistem sayesinde internetten alınan bilgilerle çöpleri tanıyabiliyor ve toplayabiliyor.

ABD'li teknoloji devi Google, ChatGPT ve benzeri üretken yapay zeka​ sistemlerinin artan popülaritesiyle birlikte odağını büyük ölçüde yapay zekayı geliştirmeye çevirdi.

Kendi sohbet botu Google Bard​'ın yanı sıra, tıp dünyasından gazetecilik sektörüne kadar pek çok alanda kullanılacak yapay zeka sistemleri üreten şirket, son olarak da çöpleri dışarı atabilme gibi görevleri anlaması için robotları eğiten yeni bir yapay zeka modelini duyurdu.

Google paylaştığı blog yazısında, internetten alınan bilgi ve görüntülerle eğitilen ve bunları robotların anlayabileceği hale getiren bir görüntü-dil-eylem modeli (VLA) Robotics Transformer 2 (RT-2) hakkında açıklamalarda bulundu.

ROBOTLARI EĞİTEREK ÇÖP TOPLAMAYI ÖĞRETİYOR

Evde veya iş yerindeki çöpleri toplamak ve çöp kutusuna atmak, son derece basit bir iş gibi görünse de, robotlar için öyle değil. Yapısı gereği sadece önceden programlanmış işleri yapma kabiliyeti bulunan robotların başka görevleri yapabilmesi için, yapay zeka destekli modeller ile eğitmek gerekiyor.

İşte Google'ın yeni geliştirdiği "Robotics Transformer 2 (RT-2)" sistemi de tam olarak bu amaca hizmet ediyor. RT-2, internetten çektiği bilgileri ve görüntüleri kullanarak, bir robotun hangi nesnelerin çöp olabileceğini tanımasını ve bunları ayıklamasını sağlıyor.

Normal şartlarda robotları herhangi bir görev için önceden eğitmek ve o görevi gerçekleştireceği şekilde programlamak gerekiyor. Fakat Robotics Transformer 2 (RT-2) modeli, doğrudan bilgileri internetten gerçek zamanlı olarak aldığı için, robotun önceden eğitilmiş olmasına gerek kalmıyor.

PERFORMANSI İKİYE KATLADI

Google'ın söylediğine göre, yeni model daha önce görülmemiş senaryolarda robotların performansını neredeyse ikiye katladı. Ayrıca yeni versiyon, temel düzeyde "akıl yürüterek" kullanıcı komutlarına cevap verebilme kabiliyetine de sahip.

The New York Times'ın raporuna göre şirketin, yeni teknolojiye sahip robotları geniş çapta piyasaya sürme veya satma planları olmadığı, fakat gelecekte depolarda veya evlerde yardımcı bir asistan gibi kullanılabileceği vurgulandı.

Kaynak: CNBC

Derleme: Ömer Faruk Doğan / TGRT Haber

Kaynak: CNBC
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...