Tgrt Haber

Dünya bu görüntüyü konuşuyor... Uzayda 'soru işareti' bulundu!

03 Ağustos 2023 10:57 - Güncelleme : 03 Ağustos 2023 11:10
Dünya bu görüntüyü konuşuyor... Uzayda 'soru işareti' bulundu!

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), uzayın derinliklerinde 'soru işareti' şeklinde bir cisim yakaladı. Uzmanlar, nesnenin birleşen iki galaksi olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Avrupa Uzay Ajansı'ndaki (ESA) James Webb Uzay Teleskobu​ (JWST) ekibi, Vela Takımyıldızı'ndan 1.470 ışık yılı uzaklıkta bulunan iki genç yıldız olan Herbig-Haro 46/47'nin en detaylı görüntüsünü yayınladı.

Görüntü, yıldızları büyüyen ve oluşan milyonlarca yıl süren bir süreçte saran bir malzeme diski ile çevrili olan ilgi çekici yıldızları gösteriyor. Ancak daha da ilginç olanı, bu yıldızların hemen altında, derin uzayda devasa bir kozmik soru işareti şeklinde görülen bir cisim.

UZAYDAKİ SORU İŞARETİNİN SIRRI NE?

Türkiye Gazetesi'nin LiveScience'ye dayandırdığı haberine göre, soru işareti şeklindeki cismin sırrı tam olarak çözülememiş olsa da rengi ve şekli bazı ipuçları sunuyor. Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü (STScI) temsilcileri, cismin muhtemelen uzak bir galaksi veya potansiyel olarak etkileşim halindeki galaksilerden oluştuğunu belirtiyor. Bu etkileşimlerin, cismin çarpık soru işareti şekline benzemesine neden olmuş olabileceğini söylüyorlar.

STScI'ye göre, JWST görüntüsündeki nesnenin kırmızı rengi, bilim insanlarına nesne her ne ise, oldukça uzak olduğunu ifade ediyor. Daha da heyecan verici olanı, gökbilimcilerin kozmik soru işaretini ilk defa görmeleri olabilir.

Araştırmacılar, "Bu özel nesneyi ilk defa görüyor olabiliriz. Kesinlikle ne olduğunu anlamak için ek takip gerekli. Webb bize pek çok yeni, uzak galaksi gösteriyor, yani yapılacak çok fazla yeni bilim var" şeklinde değerlendirmede bulundu.

Illinois Eyalet Üniversitesinden fizik profesörü Matt Caplan ise, nesnenin birleşen iki galaksi olabileceğini söyledi. Caplan, başka pek çok ihtimal olduğunu da sözlerine ekledi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

Sonraki Haber Yükleniyor...