Tgrt Haber

NASA paylaştı: İşte Samanyolu Galaksisi'nin kalbi

21 Kasım 2023 12:24 - Güncelleme : 21 Kasım 2023 12:44
NASA paylaştı: İşte Samanyolu Galaksisi'nin kalbi

Gökbilimciler, James Webb Uzay Teleskobu'nu kullanarak Sagittarius A'dan yaklaşık 300 ışık yılı uzaklıkta bulunan Sagittarius C (Sgr C) adlı aktif bir yıldız oluşum bölgesini inceledi.

Gelişmiş kızılötesi görüntüleme teknolojisiyle bilinen James Webb Uzay Teleskobu, Samanyolu Galaksisi'nin kalbine indi. Gökbilimcilerin erken evren daha fazla bilgiye sahip olmalarını sağlayacak bu bölgedeki yeni özellikleri ve bilinmeyenleri gün yüzüne çıkardı.

CNN'in haberine göre ABD Havacılık ve Uzay Ajansı'nın (NASA), James Webb'in insan gözüyle görülemeyen kızılötesi ışıkta evreni gözlemleme özelliği ile çektiği fotoğraflar sayesinde Samanyolu Galaksisi ile alakalı daha önce hiç görülmemiş detayları yakalayabildiği ifade edildi.

NASA tarafından yapılan açıklamada, gökbilimcilerin Samanyolu'nun merkezi süper kütleli kara deliği Sagittarius A'dan yaklaşık 300 ışık yılı uzaklıkta bulunan Sagittarius C (Sgr C) adlı aktif bir yıldız oluşum bölgesine bakmak için Webb'i kullandıkları kaydedildi (bir ışık yılı = 9.46 trilyon kilometre).

'EVRENİN KÖKENİNİ ANLAMAK İÇİN ÖNEMLİ'

Gözlemlerin baş araştırmacısı ve ABD'deki Virginia Üniversitesi'nde lisans öğrencisi olan Samuel Crowe, "James Webb'den görüntülerin etkileyici" olduğunu belirtti, "Büyük kütleli yıldızlar nükleer çekirdeklerinde ağır elementler üreten fabrikalardır, bu nedenle onları daha iyi anlamak evrenin büyük bir kısmının köken hikayesini öğrenmek gibidir." dedi.

https://twitter.com/NASA/status/1726652548508192785

Crowe, bu bölgede Webb ile elde edilen çözünürlük ve hassasiyet seviyesine sahip hiçbir kızılötesi verinin daha önce olmadığına dikkat çektiği açıklamasında, "Webb, yıldız oluşumunu daha önce mümkün olmayan bir şekilde incelememize izin veren inanılmaz miktarda ayrıntı ortaya koydu." dedi.

GÖRÜNTÜDE 500 BİN YILDIZ VAR

NASA'nın açıklamasına göre, James Webb Uzay Teleskobu tarafından çekilen görüntüde, parıldayan 500 bin yıldız bulunuyor. Hepsi boyut ve yaş bakımından farklı. Aralarında, hala gelişmekte olan ve tam teşekkül eden yıldızlara dönüşen yoğun toz ve gaz kütleleri olan protostarların bir kümesi de bulunuyor. Kümenin merkezinde güneşin 30 katından daha fazla kütlede olan büyük bir protostar da dahil.

Kaynak: CNN
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...