Tgrt Haber

Google 'Türkçe öğretmeni' oldu: O kelimeyi yanlış yazdın

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: 9to5Google
07 Ağustos 2023 14:52 - Güncelleme : 07 Ağustos 2023 14:55
Google 'Türkçe öğretmeni' oldu: O kelimeyi yanlış yazdın

Google arama motoruna 'dil bilgisi kontrolü' özelliği geldi. Artık yazdığınız bir kelimenin veya cümlenin yazım kurallarıyla uyumlu olup olmadığını denetleyebileceksiniz.

ABD'li teknoloji devi Google​, arama motoruna yeni bir özellik ekledi. Artık kullanıcılara yazdığı bir kelimenin veya cümlenin dil bilgisi kurallarıyla uyumlu olup olmadığını söyleyecek.

Arama çubuğuna bir metin yazıp, sonuna "grammar check" (dil bilgisi kontrolü) ibaresini eklediğinizde, yapay zeka​ tarafından desteklenen bu özellik devreye girecek. Böylece cümledeki dil bilgisi hatasını nerede yaptığınızı anlayabileceksiniz, ayrıca Google doğrusunu da size gösterecek.

Google halihazırda da yazım hatalarını düzelten bir sistemi kullanıcılarına sunuyor. Fakat "Bunu mu demek istediğiniz?" özelliği, yalnızca kelimenin yanlış ya da doğru yazılıp yazılmadığına odaklanıyor. Arama motoruna eklenen yeni fonksiyon ise, bunun da ötesine geçerek direkt olarak dil bilgisi hatalarını denetleyecek.

TÜRKÇE​ DESTEĞİ YAKINDA

9to5Google'ın haberine göre, dil bilgisi kontrolü özelliğinin şu anda İngilizce​ dilini desteklediği belirtildi. Ancak önümüzdeki günlerde Türkçe dahil olmak üzere diğer dillerde de bu özelliğin kullanılabilir olacağı tahmin ediliyor.

Ayrıca Google her türdeki cümleyi de kontrol etmeyecek. Tehlikeli içerik, rahatsız edici içerik, nefret dolu içerik, tıbbi içerik, müstehcen içerik, terör içeriği, şiddet ve kan, kaba dil ve küfür ihtiva eden kelimeler ve cümleler, dil bilgisi kontrolü özelliğinden faydalanamayacak.

Google 'Türkçe öğretmeni' oldu: O kelimeyi yanlış yazdın

GERİ BİLDİRİMLE ÇALIŞACAK

Kullanıcılar dil bilgisi kontrolü özelliğinin geliştirilmesine katkıda da bulunabilecekler. Örneğin, Google'ın hatalı gördüğü bir kelimenin gerçekten de doğru olduğunu ve dil bilgisi kurallarına uyduğunu düşünüyorsanız, geri bildirimde bulunarak bu sorunu düzeltebileceksiniz.

Aynı sistem Google Çeviri hizmetinde de bulunuyor. Google'ın yanlış çevirdiği bir kelimeyi doğrudan şirkete raporlayarak düzeltilmesini sağlayabiliyorsunuz.

Kaynak: 9to5Google

Derleme: TGRT Haber / Ömer Faruk Doğan

Kaynak: 9to5Google
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...