Tgrt Haber

Google, yeni nesil yapay zekası Gemini'nin lansmanını erteledi

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Business Insider
03 Aralık 2023 11:40 - Güncelleme : 03 Aralık 2023 11:40
Google, yeni nesil yapay zekası Gemini'nin lansmanını erteledi

OpenAI'ın en gelişmiş dil modellerinden GPT-4'ten daha güçlü bir performansa sahip olduğu iddia edilen, yeni nesil yapay zeka aracı Google Gemini, beklenen tarihte piyasaya çıkamayacak.

Google​'ın bugüne kadarki "en karmaşık yapay zeka​ modeli" olarak nitelediği Gemini​ sistemini deneyimlemek için bir müddet daha beklemek gerekeceği bildirildi.

Gemini, yeni nesil yapay zeka ve multimodal (çok modlu) olarak tanımlanıyor. Yani birden fazla veri türünü işleyebiliyor, bir taslak veya yazılı açıklamaya dayalı olarak metin ve görüntülerin yanı sıra diğer içerik türlerini (web siteleri gibi) anlama ve oluşturma kapasitesine sahip olduğu anlamına geliyor.

GOOGLE GEMINI NEDEN ERTELENDİ?

The Information'un iki isimsiz kaynağa dayandırdığı haberine göre, Google, yapay zekanın İngilizce olmayan bazı komutlara ve sorulara karşı güvenilir bir şekilde yanıt veremediğini tespit etmesi üzerine Gemini'nin lansmanını 2024'ün başlarına erteledi. Sorun çıkmasaydı, önümüzdeki hafta tanıtacaktı.

Henüz herkese açık olarak kullanıma sunulmamış olsa da, iddialara göre Gemini, rakiplerinden çok daha fazla bilgi işlem gücünden yararlanabiliyor olması sayesinde OpenAI'ın GPT-4 dil modelinden (LLM) daha güçlü bir şekilde daha iyi performans gösterdiği söyleniyor.

Business Insider'ın bildirdiğine göre Google'ın Başkan Yardımcısı ve Bard​ ve Google Asistan'ın yöneticisi Sissie Hsiao, Gemini hakkında şöyle demişti:

"Oldukça şaşırtıcı şeyler gördüm. Mesela pasta pişirmeye çalışıyorum, bana üç katmanlı bir pastanın nasıl dondurulacağını gösteren 3 görüntüyü Gemini gerçekten oluşturuyor."

Hsiao ayrıca, Gemini tarafından oluşturulan görsellere ilişkin de, "Bunlar tamamen yeni resimler. İnternetten alınan resimler değil. Artık insanlarla yalnızca metinle değil, görüntülerle de konuşabiliyor." ifadesini kullandı.

Google'ın halihazırda Bard adında kendi üretken yapay zeka modeli olmasına rağmen, raporlara göre ChatGPT şu ana kadar tüketiciler arasında daha çok talep gördü; ancak analistler, Gemini piyasaya sürüldükten sonra işlerin Google'ın lehine değişeceğine inanıyor.

Kaynak: Business Insider

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...