Tgrt Haber

Google'da yeni dönem! Herkesi ilgilendiriyor, artık 'şifre' kullanılmayacak

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Google, TGRT Haber
11 Ekim 2023 12:20 - Güncelleme : 11 Ekim 2023 12:26
Google'da yeni dönem! Herkesi ilgilendiriyor, artık 'şifre' kullanılmayacak

Google, hesabınıza giriş yaparken şifre yerine telefonunuzun ya da bilgisayarınızın parmak izini ya da yüz tanıma sistemini kullanmanızı sağlayacak olan geçiş anahtarı özelliğini varsayılan olarak aktif hale getirdi. Peki geçiş anahtarı (passkeys) nedir, nasıl kullanılır?

"Şifresiz Gelecek" olarak adlandırılan geçiş anahtarı özelliği Google​ kullanıcıları için artık varsayılan olarak aktif olacak. Bu, kullanıcıların hesaplarına ve uygulamalarına giriş yaparken geleneksel şifrelerini artık kullanmak zorunda olmayacakları anlamına geliyor.

'Geçiş anahtarı' sistemi şu anda emekleme döneminde. Uber gibi birçok uygulama, web sitesi ya da dijital hizmette kullanılmaya başlandı. Ancak kullanıcılar tam olarak benimsemiş değiller. Teknoloji şirketlerinin bu sistemi getirmesindeki amaçlarıysa, "parola unutma" derdini ortadan kaldırmak.

Geleneksel olarak, bir hizmette oturum açabilmek için kullanıcı adı ve şifre belirlersiniz. Ve daha sonra bu iki bilgiyi kullanarak hesabınıza giriş yaparsınız. Ancak belirlediğiniz şifreyi unuttuğunuzda, tüm kişisel bilgilerinize, hatta kayıtlıysa fotoğraf ve videolarınıza bile erişiminizi kaybedebilirsiniz.

GOOGLE DUYURDU: ARTIK VARSAYILAN OLACAK

İşte geçiş anahtarı (şifre anahtarı olarak da biliniyor) burada devreye giriyor. Bir hizmette oturum açabilmek için, şifre yerine, akıllı telefonunuzun ya da bilgisayarınızın kendi parolasını ya da yüz tanıma ve parmak izi tanıma özelliğini kullanıyorsunuz. Böylece şifreyi hatırlamanıza gerek kalmıyor.

Alternatif olarak kimlik doğrulaması özelliğini destekleyen fiziksel bir güvenlik doğrulama aygıtı da geçiş anahtarı olarak kullanılabiliyor. Bu, tıpkı bir kimlik kartı gibi çalışıyor ve hesabınızda oturum açmak istediğinizde, NFC (yakın alan iletişimi) teknolojisiyle cihazınıza okutmanızı gerektiriyor.

Google'da yeni dönem! Herkesi ilgilendiriyor, artık 'şifre' kullanılmayacak

Google, geçiş anahtarlarını artık varsayılan olarak tüm hesaplarda aktifleştireceğini açıkladı. Teknoloji devi firma, kullanıcılarına şu bilgileri aktardı:

"Bu yılın başlarında, hesaplarınızda çevrimiçi oturum açmanın daha basit ve daha güvenli bir yolu olan 'passkeys' (geçiş anahtarları) için destek sunduk. Bugün kişisel Google Hesaplarında varsayılan seçenek olarak sunarak geçiş anahtarlarını daha da erişilebilir hale getiriyoruz. 

Bu, hesabınızda bir dahaki sefere oturum açtığınızda, parola oluşturma ve kullanma istemlerini görmeye başlayacağınız ve gelecekteki oturum açmalarınızı basitleştireceğiniz anlamına gelir. Ayrıca, Google Hesap ayarlarınızda "Mümkün olduğunda şifreyi atla" seçeneğini göreceksiniz."

GEÇİŞ ANAHTARI NASIL KULLANILIR?

Bugünden itibaren Google hesabı ayarlarındaki "Güvenlik" bölümünde "Şifre anahtarları" sekmesini göreceksiniz. Buradaki "şifre anahtarı oluştur" butonuna tıklayarak, sizden istenen adımları yerine getirmeniz yeterlidir.

Google'da yeni dönem! Herkesi ilgilendiriyor, artık 'şifre' kullanılmayacak

Oluşturulan geçiş anahtarları, Google Şifre Yöneticisi veya Apple iCloud Parolalar hizmetinde saklanacak. Ayrıca Google'ın açıklamasına göre bu özellik, geleneksel şifrelere kıyasla yüzde 40 daha hızlı çalışıyor. Yine de kullanmak istemiyorsanız, "Mümkün olduğunda şifreyi atla"yı kapatmanız yeterlidir.

Kaynak: Google, TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...