Tgrt Haber

Google'dan Chrome için kritik karar: Eski Android telefonları desteklemeyi bırakıyor

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: 9to5Google
28 Kasım 2023 13:12 - Güncelleme : 28 Kasım 2023 13:13
Google'dan Chrome için kritik karar: Eski Android telefonları desteklemeyi bırakıyor

Dünyanın en popüler tarayıcılarından Google Chrome için yeni bir değişikliğe gidiliyor. Tarayıcı için belirlenen minimum Android sürümü gereksiniminin değişmesiyle birlikte eski telefonları kullananlara 'son çağrı' yapıldı.

Google, popüler tarayıcısı Chrome ve Takvim uygulaması için eski Android​ sürümlerine destek vermeyi sonlandırmaya hazırlanıyor. Şu anda işletim sisteminin en son sürümü Android 14, fakat araştırmalara göre çoğu aktif cihazda kullanılan versiyonun hala Android 11 olduğu belirtiliyor.

GOOGLE CHROME​, SÜRÜM GEREKSİNİMİNİ ANDROID 8'E ÇIKARDI

Teknoloji devi firma, eski Android sürümlerini desteklemeyi belirli bir süre sonra bırakıyor. Bu bağlamda son kurbanı ise 'Android 7' oluyor. Google Chrome, önümüzdeki yılın başlarında yayınlanacak olan Chrome 120 sürümü ile birlikte minimum işletim sistemi gereksinimini Android 8.0'a yükseltecek.

Bu değişiklik, Android Nougat (7.1) ve daha eski sürümleri kullanan kullanıcıları olumsuz etkileyecek. Chrome 119, şu anda desteklenen son sürüm olup, Android 7.1 ve daha eski sürümleri kullanan cihazlar için tarayıcı desteğinin sonu anlamına geliyor.

KARAR GOOGLE TAKVİM İÇİN DE GEÇERLİ

Google Takvim uygulaması da bu karardan nasibini aldı. Uygulamanın en son sürümünde yer alan bir mesaj ile, Android 7.1 Nougat ve daha eski versiyonları kullanan kullanıcılara, "Mevcut Android sürümünüz artık desteklenmiyor. Lütfen Google Calendar'ı kullanmaya devam etmek için işletim sisteminizi güncelleyin." denildi.

9to5Google'ın haberine göre, Google Takvim'in minimum Android sürümü de yeni bir sürümle birlikte Android 8.0'a yükseltildi.

DESTEĞİN KESİLMESİ NE ANLAMA GELİYOR?

Google Chrome ve Google Takvim, artık yalnızca Android 8 ve üzeri cihazlarda güncelleme alacak. Şirket, eski sürümlerde tespit edilen güvenlik açıklarını veya yazılım hatalarını düzeltmeyecek. Bu da kullanıcıların internetteki güvenliği ve gizliliği açısında dezavantaj olarak değerlendiriliyor.

Bu arada yapılan araştırmalara göre, 2023 Haziran ayı itibariyla Android 7.1 sürümü aktif cihazların sadece yüzde 3'ünü oluştururken, daha eski versiyonlar ise yüzde 5'ten azını kapsıyor. Dolayısıyla Google'ın kararının çoğu Android kullanıcısını etkilemeyeceği tahmin ediliyor.

Kaynak: 9to5Google

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...