Tgrt Haber

iPhone 14 orman yangınlarına merhem oldu

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: AppleInsider
01 Ağustos 2023 10:36 - Güncelleme : 01 Ağustos 2023 11:29
iPhone 14 orman yangınlarına merhem oldu

iPhone 14 ve 14 Pro'nun Uydu Bağlantısı ile Acil SOS özelliği, Kanada'da çıkan orman yangınlarıyla mücadele sürecinde etkili bir rol oynadı. Vatandaşlar, iletişim altyapısı çökünce çareyi uydu bağlantısı üzerinden acil servislerle iletişim kurmakta buldu.

Türkiye'nin Akdeniz ve Ege bölgelerinde çıkan orman yangınlarıyla mücadele tüm hızıyla devam ederken, benzer bir tablo dünyanın dört bir yanında da görülmeye devam ediyor.

Türkiye başta olmak üzere tüm ülkelerin imkanlarını seferber ettiği orman yangınlarıyla mücadele konusunda teknolojik gelişmeler de elbette büyük rol oynuyor. Bunun son örneği Kanada​'da meydana geldi. Kavurucu sıcakların da etkisiyle yangınların bir hayli arttığı ülkede iletişim altyapısı çöken vatandaşlar, çareyi uydu bağlantısında buldu.

UYDU BAĞLANTISI İLE YARDIM ÇAĞIRDILAR

Yerel basında çıkan habere göre, Kanada'nın Ontario​ eyaletindeki Missanabie bölgesi sakinleri, Dog Lake'de meydana gelen orman yangınını acil servislere bildirmek için iPhone 14 telefonundaki "Uydu Bağlantısı ile Acil SOS" özelliğinden faydalandı. 

Hücresel ağın ve Wi-Fi'nin kapsama alanı dışında olduğu durumlarda acil servislerle iletişim kurulabilmesini sağlayan bu özellik, iPhone 14 ve 14 Pro modelleriyle birlikte hayata geçirilmişti. Missanabie sakinleri, yangınların etkisiyle iletişim altyapısı da çöktüğünden uydu bağlantısını kullanarak itfaiye ekiplerine ulaştı.

Vatandaşlar yaptığı açıklamada, "Yanan adaya giderken iPhone 14'ün yeni GlobalStar acil durum özelliğini kullanarak MNR'den (Orman Bakanlığı) yardım alabildik. Dog Lake Cottages and Campground'da bir kampçı olan Marc G., ertesi gün adayı kontrol etmek için geri döndü ve MNRF temizlik sürecindeydi." ifadesiyle yaşadıkları süreci anlattı.

Apple'ın sitesinde, Uydu ile Acil SOS özelliği şöyle açıklanıyor:

"Uydu ile Acil SOS, acil servise ulaşmanın başka bir yolu olmadığında, olağanüstü durumlarda acil servisle bağlantı kurmanıza yardımcı olabilir. Acil servisi aramanıza veya acil servise kısa mesaj göndermenize rağmen hücresel ağın ve Wi-Fi'nin kapsama alanı dışında olduğunuz için acil servise bağlanamıyorsanız iPhone'unuz sizi ihtiyacınız olan yardıma uydu üzerinden bağlamaya çalışır."

Kaynak: AppleInsider

Derleme: TGRT Haber / Ömer Faruk Doğan

Kaynak: AppleInsider

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...