Tgrt Haber

iPhone 15 Avrupa'da satılamayacak: İşte nedeni!

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Apple Insider
05 May 2023 18:00 - Güncelleme : 05 May 2023 18:05
iPhone 15 Avrupa'da satılamayacak: İşte nedeni!

Apple, iPhone 15 serisindeki USB-C girişini yalnızca "Made for iPhone" kapsamındaki ürünlerle kullanımına izin verebilir. Ancak bu durum Avrupa Birliği'nin 'tek tip şarj cihazı' kuralına aykırı olduğu için iPhone 15 serisinin Avrupa'da satış yasağına maruz kalabileceği değerlendiriliyor.

Avrupa Birliği​'nin 'tek tip şarj cihazı' uygulaması 28 Aralık 2024'te yürürlüğe girecek. Bu tarihten itibaren USB-C​ girişine sahip olmayan telefonlar ve tabletler Avrupa sınırlarında satılamayacak.

Düzenlemeden Apple​'ın iPhone​ serisi de etkilenecek. Halihazırda iPhone'larda kullanılan Lightning girişi iPhone 15 modellerinde kalkacak ve yerine USB-C gelecek. Ancak iddialara göre Apple USB-C'nin yalnızca "Made for iPhone" (MFİ) standartlarını karşılayan kablolar ile kullanılmasına izin verebilir.

AVRUPA BİRLİĞİ 'MADE FOR IPHONE' İSTEMİYOR

Avrupa Birliği ise bu durumdan oldukça rahatsız. AppleInsider'ın haberine göre İç Pazardan Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Thierry Breton​, Apple'ın USB-C'ye yönelik kısıtlama getirmesi durumunda iPhone 15 serisinin Avrupa Birliği'ne üye ülkelerde satışına izin verilmeyeceğini açıkladı.

Breton sadece iPhone 15'in değil, Avrupa Komisyonu'nun 'tek tip şarj cihazı' uygulamasına uymayan bütün cihazların "AB pazarında onaylanmamış" şeklinde nitelendirileceğini belirtti.

iPhone 15 Avrupa'da satılamayacak: İşte nedeni!

ShiftDelete.Net'in aktardığına göre, Made for iPhone (MFi) desteği olmayan, başka şirketlere ait USB-C kablolarının kullanılması durumunda veri aktarma hızı oldukça düşecek. Bazı kaynaklara göre ise “Bu aksesuar desteklenmiyor” uyarısı vererek kullanımına izin vermeyecek.

AB düzenlemesi 2024 sonunda yürürlüğe gireceğinden iPhone 15 serisinde USB-C portu olmak zorunda değil. Hatta önümüzdeki sene tanıtılacak iPhone 16'da bile teorik olarak Lightning kullanılabilir.

Ancak yine de Apple'ın 'tek tip şarj cihazı' uygulamasına şimdiden uyum sağlamak adına Eylül ayında tanıtacağı iPhone 15 modellerinde USB-C kullanması bekleniyor.

Bu arada düzenleme yalnızca Avrupa Birliği'ni kapsayacağından ABD ve diğer ülkelerde Lightning kullanılmaya devam edilecek. Öte yandan iPhone 14 ve önceki serilerin 2024 sonu itibarıyla AB'de satılamayacağı tahmin ediliyor.

Kaynak: Apple Insider

Derleme: Ömer Faruk Doğan

Kaynak: Apple Insider
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...