Tgrt Haber

iPhone'unuzda bunları görüyorsanız dikkat! Gizemi çözüldü

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: TGRT Haber
18 Temmuz 2023 14:52 - Güncelleme : 18 Temmuz 2023 14:52
iPhone'unuzda bunları görüyorsanız dikkat! Gizemi çözüldü

iPhone'unuzun ekranında gözüken turuncu, yeşil ve mavi noktalar ne anlama geliyor? İlk bakışta önemsiz gibi görünen bu göstergelerin ne işe yaradığını öğrendiğinizde çok şaşıracaksınız. İşte detaylar...

Bazen iPhone​ telefonunuzda sağ üst veya sol üst köşede mavi, turuncu ve yeşil renkli noktalar görmüş olabilirsiniz. İlk bakışta hiçbir işe yaramıyormuş gibi görünen bu göstergelerin asıl işlevini öğrendiğinizde ise adeta ufkunuz iki katına çıkacak.

Apple'ın iOS 14 sürümünden itibaren kullanıcılar, iPhone'larının durum çubuğunda turuncu veya yeşil bir gösterge görmeye başladı. Bu göstergeler bir uygulamanın, telefonunuzun mikrofonunu ve kamerasını kullanıp kullanmadığını anlamanızı sağlar.

Turuncu gösterge iPhone'unuzdaki bir uygulamanın mikrofonu kullandığını gösterir. Yeşil gösterge ise iPhone'unuzdaki bir uygulamanın kamerayı veya hem kamerayı hem de mikrofonu kullandığını belirtir.

Herhangi bir uygulama​, konumunuza erişmeye çalıştığında sol üst köşede mavi bir ok simgesi görürsünüz. Eğer bu ok simgesi, mavi değil de düz bir şekilde görünüyorsa, o uygulama konumunuzu kullanıyor anlamına gelir.

HABERİNİZ OLMADAN İZLENİYOR OLABİLİRSİNİZ

Apple'ın bu özelliği iPhone'a getirmesindeki amacı, kullanıcıların çevrimiçi güvenliklerinin tehdit altında olup olmadığını anlamalarını sağlamaktır.

Örneğin telefonunuzda bir fotoğraf çekiyorsanız, yeşil noktayı görmeniz çok normaldir ve bundan endişe etmenize gerek yok. Ancak fotoğraf çekmiyorsanız veya kamerayı kullanan başka bir uygulamaya girmemişseniz ve buna rağmen yeşil nokta görünüyorsa, farkında olmadan izleniyor olabilirsiniz.

iPhone'unuzda bunları görüyorsanız dikkat! Gizemi çözüldü

Aynı şekilde WhatsApp'tan birine ses kaydı gönderirken, uygulama mikrofonunuza erişim sağlayacağı için turuncu nokta görmeniz son derece normaldir. Fakat o anda mikrofonunuzu kullanmıyorsanız ve buna rağmen turuncu gösterge çıkıyorsa, telefonunuza bir zararlı yazılım bulaşmış olabilir ve sizi dinliyor olabilir.

BU DURUMDA NE YAPILMALI?

Farkında olmadan izlendiğinizi veya dinlendiğinizi düşünüyorsanız, öncelikle arka planda açık olan bütün uygulamaları sonlandırmayı deneyin. Çünkü bazen uygulamalar, o anda açık olmasa bile arka planda konum servislerine veya diğer bilgilere erişmek isteyebilirler.

Eğer yeşil veya turuncu nokta görmenizin sebebi buysa, uygulamayı arka plandan sonlandırdığınız takdirde sorun çözülecektir.

Fakat bu yöntem işe yaramadıysa telefonunuzu kapatıp yeniden açmayı deneyebilirsiniz. Bazen yazılımsal bir hata nedeniyle uygulama arka planda açık olmasa dahi kamerayı, mikrofonu veya diğer sistem kaynaklarını kullanıyor gibi gözükebilir. Eğer nokta görümenizin sebebi buysa, telefonu yeniden başlatmak sorunu çözer.

Hazırlayan: TGRT Haber / Ömer Faruk Doğan

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...