Tgrt Haber

James Webb Teleskobu’nun radarına takıldı: 42 çift gezegenimsi cisim keşfedildi

Editör: Okan Güleş / Kaynak: Anadolu Ajansı
04 Ekim 2023 14:19 - Güncelleme : 04 Ekim 2023 14:20
James Webb Teleskobu’nun radarına takıldı: 42 çift gezegenimsi cisim keşfedildi

NASA’nın son teknoloji teleskobu James Webb, Orion Bulutsusu içerisinde 42 çift gezegenimsi cisim keşfetti. JWST'nin keşfettiği gezegenimsi cisimlerin, bir yıldızın sistemine bağlı olmadan ve çiftler halinde serbest şekilde uzay boşluğunda süzüldüğü gözlemlendi.

NASA​, uzayın derinliklerini görevlendirdiği teleskop veya uzay araçları ile araştırıyor. Halihazırda onlarca uzay aracı bulunurken, keşif veya gözlemde öne çıkan araçlar uzay teleskopları oluyor.

James Webb Uzay Teleskobu’da NASA​ için olmazsa olmaz araçlardan. Sahip olduğu özellikleriyle evrenin derinliklerini açığa çıkaran JWT, son olarak gezegenimsi olan 42 cismi keşfetti.

JWT, JÜPİTER BÜYÜKLÜĞÜNDE CİSİMLER KEŞFETTİ

ESA ile Avrupa Uzay Araştırmaları ve Teknoloji Merkezinin (ESTEC) yürüttüğü ortak çalışma sonucu, JWST'nin keşfettiği gezegenimsi cisimlerin, bir yıldızın sistemine bağlı olmadan ve çiftler halinde serbest şekilde uzay boşluğunda süzüldüğü gözlemlendi.

Öte yandan bu çifte, üpiter büyüklüğünde olduğu için "Jüpiter Kütleli İkili Obje (JuMBO)" ismi verildi. JuMBO'ların kütleleri, 13 Jüpiter ile 0,7 Jüpiter arasında değişiklik gösterirken, çiftlerin sadece yüzde 40'ının kütlelerinin birbirlerine benzer olduğu vurgulanıyor.

James Webb Teleskobu’nun radarına takıldı: 42 çift gezegenimsi cisim keşfedildi

Araştırmada, JuMBO'ların uzayda çift halinde bulunmalarının beklenmedik olduğu aktarılırken, yıldızlar ve gezegenler üzerine üretilmiş mevcut bütün teorilere "ters oldukları" belirtildi. Ayrıca uzmanlar, söz konusu isimlerin bulutsunun içerisinde bir yıldızın oluşamayacağı madde yoğunluğuna sahip bölgelerde oluştuklarını tahmin ediyor.

Kaynak: Anadolu Ajansı
Sonraki Haber Yükleniyor...