NASA'dan müthiş keşif: Evrenin en renkli görüntüsünü yakaladı
ABD Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), James Webb ve Hubble uzay teleskoplarının birleşimiyle, evrenin şimdiye kadarki en renkli görüntüsünün yakalandığını açıkladı.
Dünya'dan 4.3 milyar ışık yılı uzaklıkta, MACS0416 olarak bilinen galaksi kümeleri, James Webb Uzay Teleskobu ve Hubble Uzay Teleskobu'nun bir araya gelerek gerçekleştirdiği gözlemlerle incelendi.
'EVRENİN EN RENKLİ GÖRÜNTÜSÜ'
NASA'nın internet sitesinde yayınlanan açıklamada, uzayın derinliklerindeki sırları çözmek adına geliştirilen iki güçlü teleskopun birleşimiyle elde edilen bu karenin "evrenin şimdiye kadarki en net görüntüsü" olduğu belirtildi.
Renkli bir galaksi panoramasını andıran görüntüde, uzun dalga boylarındaki kırmızı, orta dalga boylarındaki yeşil ve kısa dalga boylarındaki mavi ışıklar göze çarpıyor. Renkler, galaksiler arasındaki mesafeleri ve aktif yıldız oluşumunu belirliyor.
Webtekno'da yer alan habere göre mavi galaksiler, gezegenimize nispeten yakınlar. Kırmızılar ise Dünya'ya daha uzak olan galaksileri gösteriyor.
James Webb Uzay Teleskobu'nun yeni gözlemleri, parlaklıkları zaman içinde değişen nesneleri, yani geçişkenleri belirlemek için yapıldı. Araştırmacılar, 14 geçişken bulduklarını ve bunların çoğunun büyütülmüş galaksilerde olduğunu tespit ettiklerini açıkladı.
Özellikle dikkat çeken bir geçişken, Büyük Patlama'dan yaklaşık 3 milyar yıl sonra bulunan ve en az 4000 kat büyütülmüş bir galakside yer alıyor. Bu yıldız sistemi, 'Mothra' olarak adlandırılıyor ve 'Godzilla' isimli başka bir merceklenmiş yıldızla etkileşime geçiyor.
"NOEL AĞACI" BENZETMESİ
Kolombiya'daki Missouri Üniversitesi'nden Haojing Yan, "Hem çok renkli olduğu için hem de içinde bulduğumuz titreyen ışıkları nedeniyle, MAVS0416'ya Noel Ağacı Galaksi Kümesi diyoruz. Her yerde geçici geçişkenleri görebiliyoruz." ifadelerini kullandı.