Teknoloji

Sahte görüntülere binlerce dolar ödeniyor: İşte Deepfake’in dakika başına dudak uçuklatan fiyatları!

Yapay zeka aracılığıyla gerçeğini aratmayan görüntüler oluşturan deepfake için binlerce dolar ödeniyor. İşte dakika başına ödenen dudak uçuklatan rakamlar…

Sahte görüntülere binlerce dolar ödeniyor: İşte Deepfake’in dakika başına dudak uçuklatan fiyatları!
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
09.05.2023
saat ikonu 15:51
|
GÜNCELLEME:
09.05.2023
saat ikonu 15:51

Son dönemde siyasilerin deepfake teknolojisi ile sahte görüntüleri tüm dünyanin gündemine düsmüstü. Yapay zeka ile olusturulan deepfake görüntüleri her geçen gün artmaya devam ederken, bu araca ödenilen rakamlar ise hayrete düsürüyor.

Kaspersky uzmanlarina göre, bir dakikalik deepfake video basina fiyatlar 300 ila 20 bin dolar arasinda degisebiliyor. Bu rakamlar oldukça yüksek, fakat buna ragmen çok büyük bir talep var.

Dakika basi 20 bin dolara kadar mâl olabiliyor

Anadolu Ajansi’nin haberine göre Deepfake olusturma araçlari ve hizmetleri darknet pazarlarinda yer aliyor. Bu hizmetler dolandiricilik, santaj ve gizli verilerin çalinmasi gibi çesitli amaçlar için yapay zeka destekli video olusturma hizmeti sunuyor. 

Sahte görüntülere binlerce dolar ödeniyor: İşte Deepfake’in dakika başına dudak uçuklatan fiyatları!

Buna ek olarak Deepfake olusturma veya satin alma fiyatlari, projenin karmasikligina ve nihai ürünün kalitesine bagli olarak degisiklik gösteriyor. Kaspersky uzmanlarina göre, sadece 1 dakikalik deepfake video basina fiyatlar 300 ila 20 bin dolar arasinda degisebiliyor.

Siber suçlular, üretilen yapay zeka videolarini yasa disi faaliyetler için çesitli sekillerde kullaniyor. Bireyleri veya kuruluslari dolandirmak için kullanilabilecek sahte videolar veya görüntüler olusturmak için deepfake örnekleri tercih edebiliyor. Örnegin, bir üst yöneticinin (CEO) banka havalesi talep ettigi veya bir ödemeyi yetkilendirdigi sahte bir video hazirlanabiliyor ve bu video kurumsal fonlari çalmak için kullanilabiliyor.

PARA VE BILGI SIZDIRMAK IÇIN TERCIH EDILEBILIYOR

Öte yandan sahte videolar, kisilerden para ya da bilgi sizdirmak için kullanilabilecek videolar ya da görüntüler olusturmak için de tercih edilebiliyor. Siber suçlular ayrica, yanlis bilgi yaymak veya kamuoyunu manipüle etmek için deepfake'lerden faydalanabiliyor. Bu kisiler, örnegin, bir politikacinin tartismali açiklamalar yaptigi sahte bir video olusturabiliyor ve bunu seçimin sonuçlarini etkilemek için kullanabiliyor.

Deepfake teknolojisi, mesru hesap sahibinin gerçekçi sahte videolarini veya ses kayitlarini olusturarak ödeme hizmetlerinde dogrulama asamasini atlamak için kullanilabiliyor. Bunlar, ödeme hizmeti saglayicilarini gerçek hesap sahibiyle karsi karsiya olduklarini düsünmeleri için kandirmak, böylece hesaba ve ilgili fonlara erisim elde etmek için kullanilabiliyor.

Kaynak: AA

ETİKETLER
#dolandırıcılık
#yapay zeka
#video
#şantaj
#deepfake
#Teknoloji
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.