Sahte görüntülere binlerce dolar ödeniyor: İşte Deepfake’in dakika başına dudak uçuklatan fiyatları!
Yapay zeka aracılığıyla gerçeğini aratmayan görüntüler oluşturan deepfake için binlerce dolar ödeniyor. İşte dakika başına ödenen dudak uçuklatan rakamlar…
Son dönemde siyasilerin deepfake teknolojisi ile sahte görüntüleri tüm dünyanın gündemine düşmüştü. Yapay zeka ile oluşturulan deepfake görüntüleri her geçen gün artmaya devam ederken, bu araca ödenilen rakamlar ise hayrete düşürüyor.
Kaspersky uzmanlarına göre, bir dakikalık deepfake video başına fiyatlar 300 ila 20 bin dolar arasında değişebiliyor. Bu rakamlar oldukça yüksek, fakat buna rağmen çok büyük bir talep var.
Dakika başı 20 bin dolara kadar mâl olabiliyor
Anadolu Ajansı’nın haberine göre Deepfake oluşturma araçları ve hizmetleri darknet pazarlarında yer alıyor. Bu hizmetler dolandırıcılık, şantaj ve gizli verilerin çalınması gibi çeşitli amaçlar için yapay zeka destekli video oluşturma hizmeti sunuyor.
Buna ek olarak Deepfake oluşturma veya satın alma fiyatları, projenin karmaşıklığına ve nihai ürünün kalitesine bağlı olarak değişiklik gösteriyor. Kaspersky uzmanlarına göre, sadece 1 dakikalık deepfake video başına fiyatlar 300 ila 20 bin dolar arasında değişebiliyor.
Siber suçlular, üretilen yapay zeka videolarını yasa dışı faaliyetler için çeşitli şekillerde kullanıyor. Bireyleri veya kuruluşları dolandırmak için kullanılabilecek sahte videolar veya görüntüler oluşturmak için deepfake örnekleri tercih edebiliyor. Örneğin, bir üst yöneticinin (CEO) banka havalesi talep ettiği veya bir ödemeyi yetkilendirdiği sahte bir video hazırlanabiliyor ve bu video kurumsal fonları çalmak için kullanılabiliyor.
PARA VE BİLGİ SIZDIRMAK İÇİN TERCİH EDİLEBİLİYOR
Öte yandan sahte videolar, kişilerden para ya da bilgi sızdırmak için kullanılabilecek videolar ya da görüntüler oluşturmak için de tercih edilebiliyor. Siber suçlular ayrıca, yanlış bilgi yaymak veya kamuoyunu manipüle etmek için deepfake'lerden faydalanabiliyor. Bu kişiler, örneğin, bir politikacının tartışmalı açıklamalar yaptığı sahte bir video oluşturabiliyor ve bunu seçimin sonuçlarını etkilemek için kullanabiliyor.
Deepfake teknolojisi, meşru hesap sahibinin gerçekçi sahte videolarını veya ses kayıtlarını oluşturarak ödeme hizmetlerinde doğrulama aşamasını atlamak için kullanılabiliyor. Bunlar, ödeme hizmeti sağlayıcılarını gerçek hesap sahibiyle karşı karşıya olduklarını düşünmeleri için kandırmak, böylece hesaba ve ilgili fonlara erişim elde etmek için kullanılabiliyor.
Kaynak: AA