Tgrt Haber

Türk öğrencilerin geliştirdiği yapay zeka programı, 10 ayda 2 milyon kullanıcıya ulaştı

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: TRT Haber
03 Ocak 2024 12:27 - Güncelleme : 03 Ocak 2024 12:30
Türk öğrencilerin geliştirdiği yapay zeka programı, 10 ayda 2 milyon kullanıcıya ulaştı

Türk öğrenciler tarafından geliştirilen, kullanıcıların sadece birkaç kelimeyle hayal ettikleri görseli ifade ederek, yapay zeka yazılımı aracılığıyla özelleştirilmiş logolar, sosyal medya görselleri ve duvar kağıtları elde edebileceği Stockimg AI uygulaması, dünyanın dört bir yanında kullanılıyor. Kullanıcı sayısı 10 ayda 2 milyona ulaşan firmanın piyasa değeri ise 3,5 milyon dolar.

Üretken yapay zeka​ uygulamaları, doğal dil işlemi, ses ve görüntü tanımlama gibi birçok yeteneğe sahip olan ChatGPT ile beraber günlük hayatımızda giderek popülerleşmeye başladı. Yapay zeka uygulamaları arasında da özellikle 'görsel üretimi' yapabilen araçlar çok fazla rağbet görüyor.

Midjourney​, DALL-E​ ve Stable Diffusion gibi, yazılan metinde anlatılmak istenene dayalı olarak görsel oluşturma mantığı üzerine kurulu olan sistemlerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Üniversite öğrencileri Buğrahan Zeki Kadak, Aşkın Temel ve Ahmad Bassime tarafından geliştirilen Stockimg AI da bunlardan bir tanesi.

KULLANICI SAYISI HIZLA ARTIYOR

TRT Haber'in haberine göre, Stockimg AI resmi olarak kurulduktan sonra 10 ay gibi kısa bir sürede 2 milyondan fazla kullanıcıya erişti, piyasa değeri ise 3,5 milyon dolara ulaşmayı başardı. Şirketin kurucusu Kadak, oluşturdukları projeyle "kullanıcılara metinden görsel üretebilecekleri bir dünya sağlamayı hedeflediklerini" söyledi.

Türk öğrencilerin geliştirdiği yapay zeka programı, 10 ayda 2 milyon kullanıcıya ulaştı

Kadak'ın verdiği bilgiye göre, kullanıcılar Stockimg AI'ın sitesine veya mobil uygulamasına girdiğinde, hayallerindeki görseli birkaç kelimeyle anlatmaları yeterli oluyor. Daha sonra ekip tarafından geliştirilen yapay zeka yazılımı, bu metni görsele dönüştürüyor. Bu sayede kullanıcı kendisine özel logoyu, sosyal medyada paylaşabileceği görselleri, duvar kağıtlarını ve illüstrasyonları kullanabiliyor.

3 MİLYONDAN FAZLA GÖRSEL ÜRETİLDİ

Buğrahan Zeki Kadak, geçtiğimiz 10 ayda yaklaşık 2 milyon kullanıcıya ulaştıklarını söylediği açıklamasında, Stockimg AI yapay zeka programı kullanılarak 3,5 milyona yakın görsel üretildiğini belirtti. Kısa süre içinde gerek yurt içinden gerek yurt dışından çok sayıda yatırım teklifi aldıklarını vurguladı, "ülkemizdeki bir yatırımcı da şirketimizin değerini 3,5 milyon dolar olarak gördüklerini ve bu rakam üzerinden yatırım yapabileceklerini iletti." dedi.

'TEKNOFEST' VURGUSU

Kadak, nasıl bir yol izleyerek bu başarıya ulaştığı konusunda, TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivaline dikkati çekti. TEKNOFEST'in kendileri için bir dönüm noktası olduğunu ve orada ikinci olduklarını söyleyen Kadak, "Bizi ciddi anlamda teşvik ettiler. Projemiz süresinde TEKNOFEST’te tanıştığımız isimlerle sıkça diyalog kurduk, onlardan destek aldık. Ama en önemlisi üretmek. Gençler üretken olunca bir şekilde onları bulan birileri oluyor ve sonrası kendiliğinden geliyor. Bugün üniversite öğrencisi Türk genç mühendisler olarak geliştirdiğimiz bir projenin dünya çapında kullanılması ve milyonlarca dolarlık değere ulaşması ülkemizin potansiyeli açısından da önemli bir gösterge." dedi.

'YAPAY ZEKANIN GİTTİĞİ NOKTA BİRAZ ÜRKÜTÜCÜ OLABİLİYOR'

Buğrahan Zeki Kadak, yapay zeka konusundaki gelişmeleri değerlendirdi ve bu alandaki önemli ilerlemelere dikkat çekti. Kadak, dünya genelinde yapay zeka ile üretilen içeriklere olan ilginin arttığını belirtirken, ülkemizde de bu alanda kayda değer bir ilerleme yaşandığını vurguladı.

Yapay zeka tarafından oluşturulan görsellerin daha sık karşılarına çıkmaya başladığını ifade eden Kadak, halkın yapay zekaya olan ilgisinin giderek arttığını söyledi. Web sitelerine girenlerin ve uygulamalarını indirenlerin verilerinden elde ettikleri sonuçların bu artışı doğruladığını belirten Kadak, yapay zekanın geleceğinin biraz ürkütücü olabileceğini, ancak her teknolojik gelişmede olduğu gibi olumlu ve olumsuz kullanım alanlarının bulunduğunu dile getirdi.

Teknolojinin her aşamasında benzer zorluklarla karşılaşıldığını hatırlatan Kadak, internet siteleri ve sosyal medyanın ortaya çıkışında yaşanan yalan haber sorununa benzer bir sürecin yapay zeka konusunda da yaşanabileceğine işaret etti. Ancak Kadak, bu konuda olumlu adımlar atarak, kendi üzerine düşen sorumluluğu doğru bir şekilde yerine getireceklerini belirtti.

Kaynak: TRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...