Tgrt Haber

Uzay yolcumuz göreve hazır! Eğitimler tamam, şimdiki hedefi ISS

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
31 Aralık 2023 09:23 - Güncelleme : 31 Aralık 2023 11:41
Uzay yolcumuz göreve hazır! Eğitimler tamam, şimdiki hedefi ISS

Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı, Uluslararası Uzay İstasyonu'na gerçekleştireceği yolculuk için eğitimlerini tamamladı. Gezeravcı, istasyonda 14 gün boyunca kalacak ve 13 farklı bilimsel deney gerçekleştirecek.

TürkiyeUzay​ Ajansı (TUA), Cumhuriyet tarihinin ilk insanlı uzay görevi için seçilen Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı​'nın eğitim süreci hakkında son gelişmeleri aktardı.

TUA'nın sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda,Türkiye'nin ilk uzay yolcusu Alper Gezeravcı'nın göreve hazır olduğunu ve uzaya gönderilme tarihini 17 Ocak 2024 olarak planlandığını belirtildi.

"UZAY MİSYONU İÇİN HEYECAN DORUKTA"

 TUA'nın paylaşımında şu ifadelere yer verildi:

"Türkiye'nin insanlı ilk uzay misyonu için heyecan dorukta! Astronotumuz Alper Gezeravcı ve AX-3​ görevi ekibi, SpaceX Dragon uzay aracı eğitimlerini başarıyla tamamladı ve uluslararası uzay istasyonuna gitmek üzere hazır hale geldi. Gezeravcı'nın uzaya gönderilme tarihi 17 Ocak 2024 olarak planlanıyor"

13 FARKLI DENEY YAPACAK

Türkiye'nin İnsanlı İlk Uzay Misyonu'nda yer alacak olan Alper Gezeravcı, ocak ayındaki fırlatma sonrasında Uluslararası Uzay İstasyonu'nda 14 gün boyunca kalacak ve 13 farklı bilimsel deney gerçekleştirecek.

İlk Türk astronot​ Gezeravcı'ya bu görevde İspanyol, İtalyan ve İsveçli astronotlar eşlik edecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır da deneylerden birinin biyoloji, tıp, malzeme bilimi ve genetik gibi alanlarda Muş Bilim ve Sanat Merkezi'ndeki öğrenciler tarafından hazırlandığını daha önce duyurmuştu.

Uzay yolcumuz göreve hazır! Eğitimler tamam, şimdiki hedefi ISS

UÇUŞ HAKKINDA

AX-3, dünyanın dört bir yanındaki ülkeler için alçak Dünya yörüngesine yeni bir perspektif sunuyor. Ax-3 mürettebatı, ABD ve İspanya'yı temsil eden misyon lideri Michael López-Alegría, Türkiye'den Alper Gezeravcı, İtalyan Hava Kuvvetleri'nden Pilot Walter Villadei ve Avrupa Uzay Ajansı adına katılan İsveçli Marcus Wandt'tan oluşuyor.

Yaklaşık 14 gün sürecek olan uçuş, Axiom Space tarafından gerçekleştirilecek ve bir Crew Dragon uzay aracı kullanılacak.

Uzay aracı, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nde bulunan Fırlatma Kompleksi 39A'dan kalkacak, ardından Uluslararası Uzay İstasyonu'na yönelecek ve görevin tamamlanmasının ardından okyanusa geri dönecek.

ALPER GEZERAVCI KİMDİR?

2 Aralık 1979 Mersin doğumlu Alper Gezeravcı, Hava Harp Okulu Elektronik Mühendisliği bölümü ardından ABD Hava Kuvvetleri Teknoloji Enstitüsü Harekat Araştırması alanında yüksek lisans yaptı. F-16 pilotu ve Standardize Filo Akademik Kol Komutanı olan Gezeravcı, 21 yıl boyuncu Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda çalıştı.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...