Tgrt Haber

Yapay zeka şirketi OpenAI ve Microsoft'un başı dertte

22 Kasım 2023 14:27 - Güncelleme : 22 Kasım 2023 14:28
Yapay zeka şirketi OpenAI ve Microsoft'un başı dertte

OpenAI ve Microsoft, yapay zeka uygulamalarını eğitmek için telif hakkıyla korunan eserleri izinsiz kullanmak suretiyle "yazarların emeğini sömürerek kazanç elde etmekle" suçlanıyor.

OpenAI, üretken yapay zeka​ teknolojisini eğitmek üzere izin almadan başkalarının fikri mülkiyetini kullanmakla suçlandığı yeni bir davayla karşı karşıya. Ancak daha önce açılan davalardan farklı olarak, bu kez Microsoft da sanık sandalyesinde oturuyor.

Engadget'in haberine göre şikayet, Julian Sancton isimli bir yazar tarafından, şirketin büyük dil modelini eğitmek amacıyla kitaplarının ve akademik dergilerinin kullanımı için tazminat almadıklarını söyleyen bir grup kurgusal olmayan yazar adına yapıldı.

'ESERLERİ SÖMÜRÜYORLAR' İDDİASI

Davalarında yazarlar, eserlerini tasarlamaya, araştırmaya ve yazmaya yıllarını harcadıklarını belirtiyor. OpenAI ve Microsoft'u, "insanlığın ortak eserlerini izinsiz kullanarak, on milyarlarca dolara değerlenen" bir iş kurarken, karşılığında ise yazarlara ödeme yapmayı reddetmekle suçluyorlar.

Şikayette, şirketlerin telif hakkı​ yasalarına karşı üç maymunu oynadıkları ve "telif hakkıyla korunan materyallerin sömürülmesinden muazzam bir mali kazanç elde ettikleri" öne sürülüyor.

Julian Sancton, 1897'de güneşsiz bir Antarktika kışının ortasında okyanusta mahsur kalan bir kutup keşif gezisinin gerçek hayatta kalma öyküsünü anlatan "Madhouse at the End of the Earth: The Belgica's Journey Into the Dark Antarctic" kitabını araştırmak ve yazmak için beş yılını ve onbinlerce dolarını gözden çıkardığını söyledi.

Avukatı yaptığı açıklamada, "Böyle bir zaman ve para yatırımı Davacı Sancton ve diğer yazarlar için mümkün, çünkü çabalarının karşılığında, Telif Hakkı Yasası onlara, 'telif hakkıyla korunan eseri çoğaltma hakları' da dahil olmak üzere, eserlerinde 'bir dizi ayrıcalık' tanıyor." ifadesini kullandı.

OPENAI SORUMLULUK KABUL ETMİYOR

Forbes'in haberine göre, OpenAI ise ChatGPT tarafından oluşturulan içeriklerin "türev çalışma" niteliği taşımadığını ve dolayısıyla herhangi bir telif hakkını ihlal etmediğini iddia ediyor.

Sancton'un davası, yapay zeka teknolojisini eğitmek için telif hakkıyla korunan çalışmaları kullanması nedeniyle şirkete açılan son şikayet olarak karşımıza çıktı. Bu yılın başlarında senarist ve yazar Michael Chabon, George R.R. Martin, John Grisham ve Jodi Picoult da OpenAI'yı aynı sebepten şikayet etmişti.

Kaynak: Engadget
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...