Tgrt Haber

YouTube kurnazlık peşinde: Chrome kullanmayana videoyu geç açıyor

Editör: Ömer Faruk Doğan / Kaynak: Android Authority
21 Kasım 2023 15:31 - Güncelleme : 21 Kasım 2023 15:34
YouTube kurnazlık peşinde: Chrome kullanmayana videoyu geç açıyor

Bazı kullanıcıların bildirdiğine göre YouTube, Mozilla Firefox ve Microsoft Edge tarayıcılarında geç açılıyor. Google Chrome uygulamasında ise her zamanki hızını koruyor. Google ise topu kullanıcılara attı.

Popüler video dağıtım platformu YouTubereklam engelleyici​ ile mücadelede yeni bir yönteme geçti. Reklam kaldıran eklentileri kullananlara, videoları birkaç saniyelik gecikmeyle göstermeye başladığı ortaya çıktı.

Geçtiğimiz günlerde bazı Mozilla Firefox ve Microsoft Edge kullanıcıları, YouTube'daki videoların geç açıldığını söyleyen paylaşımlar yapmıştı. Aynı kullanıcılar, YouTube'un sahibi Google​'ın Chrome tarayıcısında ise böyle bir sorunu yaşamadıklarını bildirmişlerdi.

Yaşanan bu gelişme, Google'ın rakip şirketlerin tarayıcılarını kullananlara 'negatif ayrımcılık' uyguladığı düşüncesine yol açmıştı. Firma ise yaptığı açıklamada, Firefox ve Edge'deki bu yavaşlamanın 'reklam engelleyici' yazılımlarıyla bağlantısı olduğunu belirtti.

YOUTUBE TOPU KULLANICILARA ATTI

Google, reklam engelleyicileri etkin olan izleyicileri YouTube’da reklamlara izin vermeye veya reklamsız bir deneyim için YouTube Premium’u denemeye teşvik etmek üzere bir çalışma başlattığını hatırlattı.

Microsoft Edge ve Mozilla Firefox tarayıcılarında meydana gelen yavaş video açılması sorununa ilişkin, "Reklam engelleyicileri yüklü olan kullanıcılar, kullandıkları tarayıcıdan bağımsız olarak görüntüleme sorunları yaşayabilir." diyerek, kasıtlı olarak yavaşlatma yapmadığını ifade etti.

Android Authority sitesinin haberine göre problem tarayıcılardan da kaynaklanmıyor. Google'ın YouTube'a, videoların beş saniye gecikmeli olarak açılmasına neden olacak bir kod satırı eklediği öne sürülüyor. Ayrıca sorunun Edge ve Firefox kullanan herkesi etkilemediği de gelen bilgiler arasında yer alıyor.

REKLAM ENGELLEYİCİYİ YASAKLADI

Reklam engelleyici uygulamalarını YouTube geçtiğimiz ay tamamen yasakladı, kullanımını da "platformun kurallarının ihlali" olarak nitelemeye başladı. Şu anda reklam engelleme yazılımı açıkken video izlenemiyor. Şirket kullananlara ise "ya Premium'a üye ol ya da uygulamayı kapat" diyor.

Öte yandan şirketin bu kararı yasal düzlemde tartışma konusu oldu. Bir kullanıcı, YouTube'un reklam engelleyici yüklü olup olmadığını algılayan sisteminin Avrupa Birliği vatandaşlarının gizliliğini ihlal ettiğini savunarak, firmayı şikayet etti.

YouTube son olarak video izlerken oyun oynatan 'Playables' özelliğini de kullanıma açtı.

Kaynak: Android Authority
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...