Boğazları geçemez deniyordu, Samsun'da görüldü! Lakabı 'taş ısıran'
"Çanakkale ve İstanbul Boğazlarını geçmesi imkansız" denilen bir balık türü Samsun'da tespit edildi. 19 Mayıs Üniversitesi'nden Doç. Dr. Melek Özçipak, literatüre geçirdikleri ve "taş ısıran" diye bilinen balık hakkında bilgi verdi.
İklimlerin değişmesiyle Türkiye'nin denizlerindeki biyoçeşitlilik de artıyor. Daha önce Çanakkale ve İstanbul Boğazları'ndan geçerek Karadeniz'e ulmaşması imkansız olarak gösterilen bir balık türü bu ezberleri yıktı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Hidrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Özpiçak, "taş ısıran balığı" olarak bilinen "cobitis strumicae" türünü Samsun'da tespit ettiklerini söyledi.
Anadolu Ajansı'na konuşan Özpiçak, Samsun'un balık faunasında 21 familyaya ait 55 tür bulunduğunu ifade etti. "Taş ısıran balığı" olarak geçen yeni bir türü daha Samsun'da saptadıklarına dikkati çeken Özpiçak, "Normal şartlar altında taş ısıran balığı, 'Boğazlardan katiyen geçmez' deniliyordu. Yani, 'Çanakkale ve İstanbul boğazlarını geçemez, Karadeniz'de yayılımı söz konusu olamaz' diye ifade ediliyordu." değerlendirmesinde bulundu.
"EKONOMİK AÇIDAN DEĞERİ YOK AMA..."
Samsun'un kendi içinde özelleşmiş bir alan olduğunu, bu alanın biyoçeşitliliği ile ilgili yapılacak çalışmaların artması gerektiğini dile getiren Özpiçak, şöyle devam etti: "Bu balık ülkemizde sadece Balkanlar, yani Trakya tarafında karşımıza çıkıyor ama onun dışında herhangi bir yerinden kayıt yok. Tek kayıt Samsun'un Terme Çayı'ndan. Terme Çayı'ndaki araştırmamız esnasında çok sayıda bu tür ağlarımıza takıldı. Aldığımız görüşlerde, 'Bu balık dünyanın çeşitli yerlerinde var ama Karadeniz Bölgesi'nde imkansız' gibi sonuçlar çıktı. Hem moleküler hem morfometrik (Cisimlerin yapısına dayalı özelliklerin ölçülmesi) anlamda yaptığımız çalışmalarla bu türün Samsun'da mevcut olduğunu belirledik. Taş ısıran balığının varlığını literatüre Samsun'dan kaydettirmiş olduk. Bu tür ekonomik anlamda değerli bir balık türü değil ama ülkemizin biyoçeşitliliği açısından çok değerli."