Tgrt Haber

Dilek Ulusan Yazıları

Safranbolu'nun geleneksel evleri...

Son Safranbolu gezisinde ilk kez bu kadar ev geleneklerine bağlı bir topluluk gördüm. Apartman olmadan görsel şölen sunan evler muazzam gözüküyor.

Karabük ilinin en çok turist alan ilçesi Safranbolu'da ilk akla gelen ise görsel şölen sunan evleri. Tarihi yapısına dokunmadan özelliklerini devam ettiren bu evlerin birkaç detayından sizlere bahsedeceğim.

Bazı evlerin çatısında geyik motiflerini görmeniz mümkün. Anlamı ne peki bu geyiklerin? Kişinin avcılıkla uğraştığının göstergesi. Safranbolu evlerinde ayrıca iki tokmak mevcut. Birini çaldığınızda daha kalın, diğerini çaldığınızda ise daha ince bir ses çıkar. Bu gelenek Safranbolu evlerinde günümüzde de kullanılıyor. Bunun sebebi ise gelen misafirin kadın mı yoksa erkek mi olduğunu öğrenmek için. Gelen misafir erkekse kapıyı erkek, kadın ise kapıyı kadın açsın diye yapılmış.

Aynı şekilde kapıda belli uzunluklarda asılmış bez parçası görmek de mümkün. Bu gelenek ise evdeki halkın ne kadar uzaklıktaki mesafeye gittiğini gösterir. Eğer bez kısa ise yakına, uzak ise uzun süre evde olmayacağının göstergesi.

Safranbolu da bu gelenekleri sürdüren evler görmek mümkün. Bu geleneklerle beraber bu evlerde yaşamlarını sürdürüyorlar. Bazıları ise günümüze uyarladıkları evlerle geleneği yok etmiş, Peki günlük hayatımızı kolaylaştıracak yenilikleri hayatımıza sokup devam etmek mi, yoksa geleneği yaşatmak için değişimden kaçınmak mı?

16 Ekim 2024