Tgrt Haber

Norveç'te 99 yıl sonra bir ilk! Sandıktan 'sağ' parti çıktı

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: Anadolu Ajansı
12 Eylül 2023 16:40 - Güncelleme : 12 Eylül 2023 16:49
Norveç'te 99 yıl sonra bir ilk! Sandıktan 'sağ' parti çıktı

Norveç'te yerel seçimlerde 99 yıl sonra bir ilk yaşandı. Merkez-sağ partisi 'Hoeyre' yerel seçimi, iktidar sahibi İşçi Partisi'nin önünde tamamladı. En yakın rakibine yüzde 6 fark atan Hoeyre, 2025 yılındaki genel seçimle için kolları sıvadı. 

Norveç​'te dün gerçekleşen yerel seçimlerde tarihi anlara imza atıldı. Gelen ilk sonuçlara göre, seçimi yüzde 25,9 oy oranıyla merkez-sağ muhafazakar parti olan "Hoeyre" önde tamamladı. 

İŞÇİ PARTİSİ​ İKİNCİ SIRADA 

Başbakan Jonas Gahr Store'un liderliğindeki İşçi Partisi ise yüzde 21,7 oyla ikinci sırada yer aldı. 

Hoeyre'nin 2019'da yapılan yerel seçimlere kıyasla yüzde 6 daha fazla oy aldığı belirtilirken, İşçi Partisi'nin ise yaklaşık yüzde 3'lük bir düşüş yaşadığı görüldü. 

Yerel seçimlerde İşçi Partisi'nin 1924'ten beri ilk defa en çok oy alan parti olmaması ise dikkatlerden kaçmadı.  

GENEL SEÇİMLERE GÖZÜNÜ DİKTİ! 

99 yıllık geleneğin bozulduğunu söyleyen Hoeyre Partili eski Norveç Başbakanı Erna Solberg, "Bu seçimdeki ilerlemeyi 2025'teki seçim kampanyası için büyük bir motivasyon olarak kullanalım" dedi. 

Toplam nüfusu yaklaşık 5,4 milyon olan Norveç'te, yerel seçimler her 4 yılda bir yapılıyor. Bu yılki seçimde, toplamda 4,3 milyon seçmenle yüzde 62'nin üstünde oy kullanım oranının olduğu belirtildi.

 

 

 

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...