Tgrt Haber

Asgari ücret, memur ve emekli maşı için zam senaryoları! Uzman isim, kritik aralığı verdi

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
12 Haziran 2023 15:55 - Güncelleme : 12 Haziran 2023 16:41

Asgari ücrette zam pazarlığı başlıyor. Yarın asgari ücret tespit komisyonun ilk toplantısı gerçekleşecek, işçi, işveren ve hükümet tarafı bir araya gelecek. Peki asgari ücrete ne kadar zam gelecek, artış memur ve emekli maaşlarını nasıl etkileyecek? TGRT Haber’de Sosyal Güvenlik Uzmanı Yılmaz, beklenen zam aralıklarını verdi.  

Milyonlarca çalışanı ilgilendiren asgari ücrette zam​ pazarlığı milyonlarca çalışanın maaşını etkileyecek. Sosyal Güvenlik Uzmanı Emin Yılmaz​, masadaki ihtimallere göre memur ve emekliye yapılacak zam oranlarını kalem kalem TGRT Haber'de anlattı.   

ASGARİ ÜCRET​ ZAM TAHMİNİ 

Yılmaz, asgari ücretliye yapılacak olası zam oranlarıyla ilgili şöyle konuştu:

“5 aylık enflasyon​ verisi tahminen 18.12 civarında olacak. Bilinmeyen ise refah payı. TÜRK-İŞ’in belirlediği mayıs ayı açlık sınırı rakamı 10 bin 360 liraya tekabül ediyor. Bu taban rakam olabilir. Geçen yıl asgari ücrete yapılan zam 450 dolara denk gelmişti. Şu anda da 450 dolar üzerinden değerlendirildiğinde asgari ücret 10 bin 632 liraya tekabül ediyor. Bunlar en dip rakam. En üst rakam ise şu olabilir. Eski bakanın bahsettiği 500 dolar yüzde 32 zamma tekabül ediyor. Dolayısıyla 11 bin 600 lira civarında."

"Diğer olasılık ise şu, enflasyon farkı ve üstüne refah payı eklenebilir. Geçmişte refah payı hiçbir zaman enflasyon farkının üzerine çıkmamış. Bu yüzden yüzde 18.12 enflasyon farkının üzerine buna yakın bir refah payı konursa asgari ücret 11 bin 600 liralara çıkıyor. 10 bin 632 lira ile 11 bin 650 lira olabileceğini düşünüyorum. Teşvik verilirse, 400 liralık asgari ücret teşviki var, bu rakama eklenti yapılırsa 12 bin liraya çıkabilir.” 

MEMURLAR MAAŞLARINA ZAMDA İKİ SENARYO 

“Memur ve memur emekli maaşları asgari ücretten sonra masaya yatırılacak” diyen Yılmaz, şu tahminlerde bulundu:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en düşük maaşı 22 bin liraya çıkaracağız şeklinde bir beyanı var. Bu yüzden hesaplama yöntemleri tarihe karışmış oluyor. Ya seyyanen bir zam ya da bir oran vererek tüm emeklilere zam yapılacak. Bu durumda memur emeklilerine de buna göre zam yapılır.” 

EMEKLİLERE KADEMELİ ZAM! İŞTE ORANLAR 

Yılmaz, SSK ve Bağkur’lulara yapılacak ek zamma ilişkin ise “En düşük emekli aylığı 9 bin ila 10 bine gelebilir.  Kademeli bir zam olabilir. 7 bin 500 lira olanla 10 bin lira arasında olana yüzde 45, 10 bin ila 15 bin lira olana yüzde 40, 15 bin ila 20 bin lira olana yüzde 35 zam olabilir” tahmininde bulundu. 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...