Tgrt Haber

Asgari ücrette zam pazarlığı başlıyor! SGK Uzmanı ara zam formülünü ve maaş tahminini paylaştı

Editör: Betül Meral Sarıiz / Kaynak: TGRT Haber Özel
28 Kasım 2023 16:32 - Güncelleme : 28 Kasım 2023 16:41

Asgari ücret görüşmeleri başlıyor. Milyonlarca çalışanın beklediği maaşlarına yapılacak zam oranını beklerken asgari ücret zam oranı ile ilgili tahminler de şimdiden yapılmaya başlandı. Asgari ücret zammında hükümet kanadından hedef enflasyona açıklamaları yükselirken komisyonun alacağı karar ve 2024 yılındaki ara zammın kaldırılacağı ihtimalleri de sık sık değerlendiriliyor. SGK uzmanı Özgür Erdursun, TGRT Haber Canlı yayınında asgari ücretle ilgili merak edilenleri yanıtladı. Peki, Asgari ücrete yılda bir kez mi artış yapılacak? Zam beklentisi ne yönde? İşte uzmanından 2024 asgari ücret beklentisi

Asgari ücrette zam​ görüşmeleri başlıyor. Asgari Ücret​ Tespit Komisyonu zam​ pazarlığı için 1 Aralık’ta masaya oturuyor. Yeni yılda geçerli olacak asgari ücreti belirleyecek oran ile ilgili tahminler gelirken ara zamla birlikte yılda iki kez zammın olup olmayacağı da merak edilen konular arasında yer alıyor.

İLK RANDEVU 1 ARALIK’TA

8 milyon çalışanı doğrudan etkileyecek ve milyonlarca vatandaşın aylıkları ile ödemelerini değiştirecek asgari ücret​ için çalışmalar başlıyor. Asgari ücret​ artışı sadece çalışanın maaşlarını değil, pek çok ödemeyi de artıracak. İşsizlik maaşından kıdem tazminatına pek çok kalemde değişiklik olacak. Asgari Ücret​ Tespit Komisyonu, 2024'ün ilk yarısında geçerli olacak asgari ücreti belirlemek için 1 Aralık’ta toplanacak. Zam​ görüşmelerinde bu yıl ilk kez dört farklı meslek grubundan işçiler de komisyonda yer alacak ve yaşam koşullarını anlatacak.

Yapılacak olan asgari ücret​ toplantısı öncesinde masaya gelecek ilk rakamın 6 aylık enflasyon​ tahmini ile hesaplanan asgari ücret​ olması bekleniyor.

ASGARİ ÜCRETE ARTIK YILDA BİR KERE Mİ ZAM​ VAR?

Asgari ücrette yüksek enflasyon​ nedeniyle son yıllarda ara zamla birlikte 2 kez uygulanan artışın 2024 yılında teke düşürüleceği iddiaları kamuoyunda sıklıkla dile getiriliyor. Konuyla ilgili SGK uzmanı Özgür Erdursun, yılda iki zammın devam edip etmeyeceğini TGRT Canlı yayınında yanıtladı.

Özgür Erdursun, asgari ücrete temmuz ayında bir kere daha artışın olacağını beklediklerini belirterek “Tabi ki önemli olan enflasyonun düşmesi. Enflasyon​ düşerse, hayat pahalılığı biterse daha az orandaki artışlara hiç kimse itiraz etmez. Yönetenler de “2024-2025 yılları kolay olmayacak” diyor zaten. Ben asgari ücrete artışların 2024 ve belki de 2025 yılında da iki kere zamlara devam edebileceğini düşünüyorum. Bizim enflasyonun farkını vermemiz lazım. İğneden ipliğe her şeyin fiyatı artıyorsa ocak ayındaki asgari ücretle aralık ayını tamamlamaları zor olur.” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET​ TÜRKİYE’DE ORTALAMA MAAŞ OLDU

Erdursun, asgari ücrete her zaman emekli aylığından daha yüksek artışlar yapıldığını ancak ücretin ortalama ücret olarak piyasada kaldığını dikkat çekerek, “Asgari ücrete enflasyonun üstüne artışlar yapılmıştır. Ben bu dönemde de böyle olacağını düşünüyorum. Ancak maalesef asgari ücret​ Türkiye’de ortalama ücret haline geldi. Avrupa ülkelerine baktığımızda bir Hollanda’ya bir Belçika’ya baktığımızda asgari ücretli çalışanların oranı yüzde 3, diğer ülkelere İspanya’ya, Almanya’ya baktığımızda asgari ücretli çalışanların oranı yüzde 5. Türkiye’de asgari ücretle çalışanların oranı çok fazla olduğu ve ortalama bir ücret olduğu için ücret düşük kalıyor. Aslında asgari ücretin düşük olması gerekir. Mesleğe giriş ücreti olması gerekir ki, gençler, tecrübesizler daha kolay iş bulsun diye. Ama ülkemizde ortalama bir geçim ücreti olduğu için düşük kalıyor. Artırılınca gençler ve tecrübesizler iş bulmakta zorlanıyorlar. Bizim ne yapıp edip asgari ücrete oransal bir zam​ yapmanın dışında bu ücreti ortalama ücret olmaktan çıkarmamız lazım. Bu ücretle çalışanların oranını düşürmemiz lazım. Dünyanın hiçbir yerinde asgari ücret​ bu kadar konuşulmaz.” dedi.  

ASGARİ ÜCRETE ZAM​ BEKLENTİSİ NE?

Asgari ücret​ ile ilgili tahminlerini paylaşan Özgür Erdursun, “Asgari ücrete yüzde 50 oranında artış olur diye düşünüyorum. Asgari ücret​ 17 bin seviyesinde olur ancak asgari ücretin 2 bin 3 bin üzerinde maaş alanlara da aynı oranda artış yapılmazsa bu durumda da biz asgari ücretli sayısını her zam​ döneminde artırmış oluruz.” diye konuştu.

ASGARİ ÜCRET​ NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret​ Tespit Komisyonu belirliyor. Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

 

 

Kaynak: TGRT Haber Özel
Sonraki Haber Yükleniyor...