Tgrt Haber

OPEC petrolü kıstı, fiyatlar arttı: Motorine büyük zam geldi

Editör: Sevde Nur Demir / Kaynak: TGRT Haber
07 Haziran 2023 09:00 - Güncelleme : 07 Haziran 2023 09:12
OPEC petrolü kıstı, fiyatlar arttı: Motorine büyük zam geldi

Brent petrol fiyatları OPEC ülkelerinin 4 Haziran toplantısında aldığı kararlarla yükselmeye devam ediyor. Brent ham petrol vadeli işlemleri pazartesi günü yüzde 3,4'e kadar yükseldi. Fiyatların yükselişinde Suudi Arabistan’ın ek kesinti kararı da etkili oldu. Sektör temsilcilerinden alınan bilgilere göre motorine salı gecesinden itibaren motorine zam geldi.

Brent petrol​ dolar kurundaki yukarı yönlü hareket ve yurt dışında yaşanan gelişmelerle pazartesi günü 79 dolara kadar yükseldi. Buna karşın pazartesi günkü seansta elde ettiği tüm kazançları silerek salı günü varil başına 76 dolara geriledi. Petrol piyasalarındaki gelgitli hava yurt içinde pompa fiyatlarına zam olarak yansıdı. 

OPEC ÜLKELERİNDEN KAFA KARIŞTIRAN MESAJLAR

Brent tipi ham petrol vadeli işlemleri, Suudi Arabistan​'ın hafta sonu düzenlenen OPEC+​ toplantısında temmuz ayından itibaren üretimi günde 1 milyon varil daha azaltma sözü vermesinin ardından pazartesi günkü seansta elde ettiği tüm kazançları silerek salı günü varil başına dolara geriledi. Bu, Suudi Enerji Bakanı Prens Abdülaziz bin Salman'ın "bu pazara istikrar getirmek için ne gerekiyorsa yapacağını" söyledi. Ülkenin üretim seviyesini yaklaşık 9 milyon varile, yani tüm yılların en düşük seviyesine getirecek. 

RUSYA ÜRETİMİ KISMA TAAHÜDÜNDE BULUNMADI

Ancak analistler, Rusya, Nijerya ve Angola da dahil olmak üzere diğer OPEC+ üyesi ülkelerdeki üretim seviyelerinin yüksek kalması nedeniyle yeni indirimlerin önemli bir etkisinin olmayabileceğini öne sürdüler. Dahası, Rusya üretimi daha fazla kısma taahhüdünde bulunmazken, Birleşik Arap Emirlikleri'nin gelecek yıl için üretim hedeflerini yükseltmesine izin verildi. 

KÜRESEL TALEBİN YÜZDE 3,6’SINA DENK GELİYOR

Son yılların en büyük üretim revizyonu olarak değerlendirilebilecek bu kararla birlikte kartel, geçen yıl kararlaştırılan 2 milyon varillik ve Nisan ayında kararlaştırılan 1,66 milyon varillik gönüllü kesintiler de dahil olmak üzere, küresel talebin %3,6'sına denk gelen 3,66 milyon varillik kesintiye gitmiş oldu.

UBS’DEN PETROL TAHMİNİ GELDİ

Öte yandan İsviçreli banka UBS’den petrole ilişkin yılsonu tahmini geldi. UBS analistleri Daily Europe’ta şunları yazdı: "Mütevazı piyasa tepkisine rağmen bunu, çok boğa bir sonuç olarak görüyoruz. Suudi Arabistan'ın Temmuz ayındaki 1 milyar varillik kesintisi, gerekirse uzatılabilir. Basın toplantısındaki ton da üretici birliğine işaret ediyordu. Petrol talebinin güçlü kalmaya devam ettiğine ve gönüllü üretim kesintilerinin piyasayı, ikinci yarıda sıkılaştırmaya yardımcı olacağına inanıyoruz.”

OPEC petrolü kıstı, fiyatlar arttı: Motorine büyük zam geldi

MOTORİNE NE KADAR ZAM GELDİ?

Motorin fiyatları karışık piyasa koşulları ve dolar kurundaki artışlarla beraber yükselecek. Sektör temsilcilerinden alınan bilgilere göre, salı motorine 1.30 lira zam geldi.

GÜNCEL AKARYAKIT FİYATLARI

İstanbul Anadolu Yakası

Benzin fiyatı: 21,19 TL
Motorin fiyatı: 19,34 TL

İstanbul Avrupa Yakası

Benzin fiyatı: 21,24 TL
Motorin fiyatı: 19,39 TL 

Ankara

Benzin fiyatı: 21,60 TL
Motorin fiyatı: 19,75 TL

İzmir

Benzin fiyatı: 21,59 TL
Motorin fiyatı: 19,83 TL

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...