Tgrt Haber

Bakan Yerlikaya geri dönen göçmen sayısını açıkladı

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Anadolu Ajansı
08 Kasım 2023 12:43 - Güncelleme : 08 Kasım 2023 16:48
Bakan Yerlikaya geri dönen göçmen sayısını açıkladı

İçişleri Bakanı Yerlikaya Türkiyesınırları içinde 4 milyon 643 bin 986 düzenli göçmen bulunduğunu açıkladı. Geri dönüş çalışmalarına ilişkin çarpıcı rakamlar paylaşan Bakan Yerlikaya, "Türkiye'deki düzensiz göçmen sayısı giderek daha da azalan grafik çizecek" dedi.

İçişleri BakanıAli Yerlikaya​, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2024 yılı bütçesine ilişkin sunum yaparken Türkiye​'deki göçmen sayısına ilişkin merak edilen verileri paylaştı.

SURİYELİ​ SAYISI DA BELLİ OLDU

Ülke sınırları içindeki en büyük göçmen nüfusunu oluşturan geçici koruma altındaki Suriyeli sayısının 3 milyon 254 bin 904 olduğunu belirten Yerlikaya, "İkamet izni ile kalan yabancıların sayısı 1 milyon 129 bin 614, uluslararası koruma kapsamında kalanlar 259 bin 468 olmak üzere, ülkemizde toplam 4 milyon 643 bin 986 düzenli göçmen bulunuyor" bilgisini paylaştı.

Asıl mücadelelerinin, düzensiz göç ve göçmen kaçakçılığı organizatörleriyle olduğuna işaret eden Yerlikaya, düzensiz göçle mücadelede temel stratejilerinin, sorunun kaynağında çözümü, etkili sınır güvenliği tedbirleri, ülke içerisinde saha daraltma ve etkin yakalama ile mevzuatın öngördüğü şekilde kesintisiz işleyen sınır dışı sistemlerinden oluştuğunu vurguladı

İçişleri Bakanı Yerlikaya son göçmen verilerini paylaştı.

200 BİNİ AŞKIN GÖÇMEN YAKALANDI

Bakan Yerlikaya, 1 Ocak-1 Kasım tarihlerinde, Türkiye genelinde göçmen kaçakçılığına yönelik 5 bin 80 operasyon yapıldığını anlatarak, şunları kaydetti: "Göçmen kaçakçılığı faaliyetleri yürüttüğü şüphesiyle 8 bin 333 kişi yakalanırken bunların 2 bin 543'ü tutuklandı, 976'sı hakkında adli kontrol kararı alındı. Operasyonlar sonucu ülke genelinde 205 bin 368 düzensiz göçmen yakalandı. Hudut birliklerimizin başarılı çalışmalarıyla da aynı dönemde 193 bin 959 düzensiz göçmenin sınırlarımızdan girişi engellendi.

MOBİL GÖÇ PROJESİ SONUÇ VERİYOR

Düzensiz göçmenlere yönelik mücadeleyi, başta Milli Savunma Bakanlığı olmak üzere ilgili bakanlıklar ve kurumlarla uyum içinde gerçekleştirdiklerini ifade eden Yerlikaya, Yunanistan ve Bulgaristan gibi komşu ve muhatap ülkelerin bakanlarıyla da görüştüklerini aktardı. Bakan Yerlikaya, etkin ve kararlı diplomasi yürüttüklerini ve işbirliklerini güçlendirdiklerini vurgulayarak, Mobil Göç Noktası Projesi'nin, İstanbul başta olmak üzere uygulanmaya başladığını hatırlattı.

BELGESİ OLMAYAN SINIRI GEÇEMİYOR

Bu kapsamda 19 Temmuz-1 Kasım 2023 itibarıyla mobil göç noktalarında 79 bin 5 yabancının belge kontrolü yapıldığını belirten Yerlikaya, "Bunlardan 39 bin 395'inin ülkemizde kalma hakkı olmayan göçmen olduğu tespit edildi. Bu düzensiz göçmenler sınır dışı işlemler için geri gönderme merkezlerine gönderildi. 1 Haziran-1 Kasım 2023 tarihlerinde, sadece İstanbul'daki iki havalimanından vize ve vize muafiyeti veya ikamet ihlalinde olan 146 bin 503 yabancı çıkış yaptı, ülkelerine döndü." ifadelerini kullandı

GÖNÜLLÜ DÖNÜŞTE BÜYÜK İVME

Yerlikaya, Suriyelilerin ülkelerine gönüllü, güvenli ve onurlu şekilde dönmelerinin sağlanması amacıyla konunun, insan hakları odaklı her yönüyle değerlendirildiğini dile getirdi. İçişleri Bakanı Yerlikaya, "Rasyonel zemine oturan çalışmalar sonucunda 596 bin gönüllü geri dönüş sayısına ulaşıldı. Düzensiz göçmen sayısı giderek daha da azalan grafik çizecek." diye konuştu.

Düzensiz göçle mücadelenin, yabancı düşmanlığıyla karıştırılmaması gerektiğinin altını çizen Yerlikaya, bu mücadeleyi, vicdani değerlere uygun şekilde sürdürdüklerini, ırkçılık ve yabancı düşmanlığının topluma sirayet etmesine de izin veremeyeceklerini söyledi.

TEMMUZDA GÖÇMEN SAYISI 200 BİN FAZLAYDI

26 Temmuz 2023 tarihinde İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya tarafından bir televizyon programında yapılan açıklamada ülke genelinde toplam göçmen sayısının 4 milyon 888 bin 286 olduğu belirtilmişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...