Sağlıklı bir yaşam için temiz hava, besleyici gıdalar ve temiz su kadar, kullandığımız tuzun türü de oldukça önemli. Günümüzde, sanayileşmeyle birlikte hayatımıza giren rafine tuz, birçok sağlık sorunuyla direk ilişkilendiriliyor. Bu durum, doğal kaya tuzuna olan ilgiyi artırmış gibi.
Çok uzun yıllardır tanıdığım Çankırılı Mustafa Haliloğlu adında değerli bir dostum var. Çankırılı olduğundan dolayı orada bulunan kaya tuzuyla ilgili ticaretini de yaptığından çok sohbet ederiz. Bence kaya tuzunun faydaları saymakla bitmez. Ancak sanırım yeterince tanınmıyor ve bilinse de çok tüketilmiyor. Yine geçen gün bir restoran ziyaretimde masaya konulan et bana biraz yavan geldi. Bir miktar kaya tuzu istedim, etin üzerine serpince, masada bulunanların ortak kanaati “ete kaya tuzu çok yakışıyor” oldu.
Rafine Tuz: Sağlığımız için gizli bir tehdit mi?
Rafine tuz, sofralarımızın vazgeçilmezi olsa da, içinde barındırdığı kimyasallar nedeniyle sağlığımız için ciddi bir risk oluşturuyor. Gıda kodekslerinde belirtilen, beyazlatıcı, topaklaşmayı önleyici, akışkanlığı artırıcı gibi özelliklere sahip 10'a yakın kimyasal madde, rafine tuza katılmak için izin verilmekte ve bu maddeler arasında potasyum ferrosiyanür ve kalsiyum silikat gibi zararlı bileşikler de bulunuyor. Bu kimyasalların vücutta birikmesi, birçok hastalığın ortaya çıkmasına neden olabiliyor. İyot eksikliğini gidermek amacıyla tuza katılan iyot ise, hava ile temas ettiğinde hızla buharlaşarak etkisini kaybediyor. Bu durum, iyot eksikliği sorununu çözmek yerine yeni bir sorun oluşturabiliyor. Rafine tuzun fazla tüketimi yüksek tansiyon, böbrek hastalıkları ve ödem gibi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Doğanın gizli mucizesi: Kaya Tuzu
Kaya tuzu ise daha doğal yapısı sayesinde vücut tarafından daha yavaş emilir ve bu sayede kan basıncına etkisi daha azdır. Rafine tuza kıyasla daha doğal yapısı ve mineral içeriği sayesinde sağlık açısından birçok avantaj sunar. Rafine tuz ise yoğun işleme maruz kaldığı için vücut tarafından daha hızlı emilir ve kan basıncını daha hızlı yükseltir. Kaya tuzu, potasyum, magnezyum ve kalsiyum gibi mineralleri barındırarak daha dengeli bir yapı sunar. Kaya tuzu, içerisinde 84'e yakın mineral barındıran doğal bir mucize olarak karşımıza çıkar. Bu minerallerin 14 tanesi kolaylıkla tespit edilebilirken, geri kalanları eser ve iz mineralleri olarak adlandırılır. Yani miktarları çok az olsa da, vücudumuz için hayati öneme sahiptirler.
Ülkemizde bolca bulunan ve yüzyıllarca yetecek kadar kaynağı olan kaya tuzu, hem sağlık açısından hem de ekonomik açıdan büyük bir potansiyele sahip olmasına rağmen ne yazık ki, evlerimizde ve özellikle yeme içme sektöründe yeterince kullanılmıyor.
Kaya tuzunun kökeni ve zenginliği
Ülkemiz, kaya tuzu rezervleri açısından oldukça zengin. Çankırı, Kırşehir, Nevşehir, Kırıkkale, Çorum, Yozgat, Sivas, Erzincan, Kars ve Iğdır gibi birçok ilde kaya tuzu madenleri bulunuyor. Ancak bu madenler arasında en dikkat çekeni, Çankırı Kaya Tuzu, doğa tarafından bize sunulan eşsiz bir hediye sanki. 5000 yıldır işletilen bu tuz mağaraları, Hititler döneminden beri kullanılıyor. Bu uzun süreç boyunca tuzun saflığı ve kalitesi hiç bozulmuyor. Çankırı kaya tuzu, diğer tuz türlerinden ayıran en önemli özelliği olan saflığı ve kristal yapısı ile biliniyor. İçerisinde radyoaktif madde veya ağır metal bulunmaması, bu tuzu daha da değerli kılıyor.
Tadımlık Kaya Tuzu
Tadımlık kaya tuzu, geçmişten günümüze uzanan şifa dolu bir yolculuğa sahip, tamamen doğal ve saf bir ürün. %100 saflaşmış, kristalleşmiş kaya tuzlarından elde edilen bu özel tuz, kadim kültürlerde olduğu gibi günümüzde de sağlık sorunlarına karşı doğal bir çözüm olarak tercih ediliyor.
Kaya tuzunun insan vücuduna faydaları
• Kaya tuzu, insan vücudunun pH dengesini koruyarak asidik ortamı nötralize etmeye destek verir.
• İltihaplanmayı azaltır ve diyabet komplikasyonlarının önlenmesine katkıda bulunur.
• Doğal iyonizer görevi görerek havadaki toksinleri temizlemeye katkı sunar.
• İçerdiği mineraller sayesinde kan şekerinin dengelenmesine ve potasyum sayesinde insülinin hücrelere daha verimli ulaşmasına destek verir.
• Hücrelerin insüline duyarlılığını artırarak direnci azaltmaya yardımcı olur.
• Kaya tuzu insan vücudunun ihtiyacı olan mineralleri sağlayarak hücre metabolizmasını destekler.
• Diyabet hastaları, idrar yoluyla fazlaca sıvı ve elektrolit kaybeder. Kaya tuzu, doğal olarak elektrolit dengesini sağlamaya ve hidrasyonu artırmaya katkı verir. Bu, vücudun enerji seviyelerini korumasına ve yorgunluğu önlemesine yardımcı olur.
• Sinir sistemi üzerinde sakinleştirici bir etki yaparak stres seviyelerini düşürür ve kortizol üretimini azaltabilir.
• Böbreklerin mineral dengesini korumasına yardımcı olur ve su tutulumunu önler. Bu sayede böbrek fonksiyonları desteklenir ve böbrek taşları gibi komplikasyonlar engellenebilir.
• Tuz odalarında veya mağaralarında solunan tuz partikülleri, akciğerleri açmaya ve bronşları rahatlatmaya vesile olur.
• Cilt yüzeyindeki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
• Tuz banyoları ve tuz peelingleri, egzama ve sedef hastalığı gibi dermatolojik rahatsızlıkların iyileşme sürecini hızlandırır.
• Tuz odasında solunan hava, hava yollarını temizler ve solunum kapasitesini artırabilir.
Ezcümle son söz
“Doğru tuz kullanmadan iyileşemezsiniz” olmalı.
Sayfanın sonuna geldiniz!
Bu yazı hiç etik değil.
Talip bey harika bilgiler paylaşmışsınız. Rafine tuzu hayatımızdan çıkarmadan iyileşme sağlayamayız.. yediğimiz içtiğimiz şeylerin faydası azalır..