Tgrt Haber

OVP’deki enflasyon beklentisine göre asgari ücrete ne kadar zam gelecek?

17 Eylül 2024 11:05 | Güncelleme :17 Eylül 2024 11:18

Yeni dönem asgari ücretin belirlenmesine artık çok az kaldı. Yaklaşık 3.5 ay sonra yeni oran açıklanacak. Hükümet yıl sonu enflasyon tahminini yüzde 41,5 olarak revize etmişti. OVP’deki hedefe göre yıl sonunda enflasyonun yüzde 41,5’e gerileyeceği tahmin ediliyor.

Peki enflasyon beklentilerine göre asgari ücret zam oranı ne kadar olacak? Refah payı gündeme gelir mi? Merak edilen tüm bu soruları, Yeminli Mali Müşavir Muhammet Bayram ile konuştuk. İşte asgari ücret zam oranı tahminleri...

SORU: Orta Vadeli Program'daki enflasyon beklentisine göre asgari ücrete ne kadar zam gelir?

MUHAMMET BAYRAM: Orta vadeli programın açıklanmasıyla birlikte sene sonu enflasyon hesapları ve bunun üzerinden maaş hesapları yapılmaya başlandı. Sene sonu yüzde 41,5'lik bir yıllık enflasyon öngörüldü. Merkez Bankası'nın da enflasyon üst limiti yüzde 42 olarak belirlendi. Asgari ücrete ara dönemde bir zam yapılmamasıyla birlikte çalışanların umudu sene sonuna kaldı. Yıllık enflasyon yüzde 41,5 öngörüsüyle birlikte, yüzde 40'lar civarında gerçekleşecek. Ancak uygulanan sıkı para politikası, bununla birlikte düşen fiyat eğilimleri asgari ücrete acaba yüzde 40'lar civarında bir zam yapılmayacak mı, sorusunu akıllara getirdi. Ayrıca hedeflenen enflasyona göre bir zam yapılırsa bir sonraki yılın hedefi de yüzde 17,5 olduğu için daha düşük bir zam yapılacağı algısı oluşturmaya çalışılıyor.

SORU: Peki bu durumda refah payı gündeme gelir mi?

MUHAMMET BAYRAM: Burada emekliye, emekçiye en az enflasyon farkı kadar zam yapan ve üzerine refah payı artışlarıyla birlikte zamlar yapan bir hükümet konuşuyoruz. Bugüne kadar emekli olsun, emekçi olsun, çalışan olsun hiçbir kesim hiçbir şekilde enflasyona karşı ezdirilmedi ve ezdirilmemesi için de gerekli çalışmalar yapılıyor.

Sayın Cumhurbaşkanı da her fırsatta yaşanan durumun farkında olduklarını, emeklinin düşük bir oranda zam aldığını, bu kayıpların telafi edileceğini söylüyor. O yüzden ben, en azından bu dönemde enflasyon oranı kadarlık bir artış yapılacağını düşünüyorum. Sonrasında buna ilave bir refah payı artışı olmayacağını düşünüyorum. Sonraki yıllarda da özellikle 2025'te gerçekleşen enflasyonla 2026 ve devamında tek haneli enflasyona geçilmesi ile birlikte hedeflenen enflasyona göre zam artışının yapılabileceğini düşünüyorum. Bu dönemde yeniden bir refah payı artışını öngörüyorum.

SORU: O halde yüksek bir zam yapılacak gibi görünüyor, siz de aynı fikirde misiniz?

MUHAMMET BAYRAM: Hızlı ve kararlı bir şekilde enflasyonla mücadele edildiği için bu yıl yapılacak artış, son kez yüksek oranlı olacak diyebiliriz.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.