Amasya’da kadınlar, kaybolmaya yüz tutmuş bu tatlıyı yaparken "kül" kullanılıyor. Birkaç gün boyunca dinlendirilen küllü su hamura ekleniyor. Peki bu yöntem baklavaya ne katıyor? İşte detaylar... oluşmasında kullanılan suya katılan kül, tarifi 2 asra dayanıp küllerinden yeniden doğan geleneksel ‘küllü baklava’ya gevreklik kazandırıyor.
Amasya'da kadınlar, odun ateşinden elde edilen külü eleyerek süzüyor ve ardından suyla karıştırıyor. Birkaç gün dinlendirilen bu su, daha sonra hamura ekleniyor. 200 yılı aşkın süredir kullanılan bu geleneksel yöntemin tatlıya gevreklik ve lezzet kattığına inanılıyor.
Amasya Misket Eller Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatifi Başkanı Şükran Bozkurt, unutulmaya yüz tutmuş bu tatlıyı yeniden canlandırarak bir yıl önce ürün zincirine dahil ettiklerini söyledi.
Hazırlık aşamalarının diğer baklavalarla büyük ölçüde benzediğini belirten Bozkurt, "Tek farkı, hamuruna kül suyu eklememiz. Bunun sonucunda bol cevizli, tereyağlı eşsiz bir lezzet ortaya çıkıyor" dedi.
95 yaşına dayanan annesinden çocukluk yıllarında küllü baklava yapımını öğrendiğini hatırlatan Fatma Hatipoğlu da, "Küllü suyla çamaşırda yıkanırdı. Baklavaya da katılırdı. Küllü su tatlıya gevreklik kazandırıyor. Hamuru pişince kıtır kıtır oluyor" ifadelerini kullandı.